Vil du spare masser af tid og penge – hver uge?

Nyhedsbrev til børnefamilier – oktober 2010

Spar masser af tid og penge – hver uge!

Få køreplanen til at komme i gang med tidssparende indkøb og madplaner

Jeg ved det godt. Madplaner er sjældent et ord, der får folk til at springe op af sofaen af begejstring. “Kedeligt og uinspirerende at kende menuen en uge frem” er hyppige kommentarer til madplaner. Men sådan behøver det langt fra at være. Dybest set handler det om at have et enkelt system, der er hurtigt og nemt at bruge, og som levner plads til spontanitet.
Selv har jeg brugt madplaner on og off, siden jeg fik børn, men det var først for nylig, jeg fandt frem til en enkel metode, der virker uge efter uge, og som samtidig sparer mig for virkelig meget tid og mange penge.

Dyre og tidskrævende indkøb

Dybest set kan jeg godt lide at handle. Og stik imod det gængse råd om at lade børnene blive hjemme for at undgå konflikter, har jeg tit haft mine tvillingedrenge med i supermarkedet. De fleste gange fungerer det fint, og de hjælper til med at finde varerne. Men den metode medfører også en del impuls- og bestikkelseskøb, skulle jeg hilse og sige.

De hyppige indkøb handlede også om, at vi ofte lige stod og manglede noget til aftensmaden. Både min mand og jeg har tidligere boet i København i mange år og vænnet os til, at der altid var DøgnNetto eller pizzaria rundt om hjørnet, så aftensmad var noget, vi aftalte på vej hjem fra arbejde, og menuen var som regel lyststyret.

Denne indkøbsmetode hænger imidlertid ikke så godt sammen med trætte børn og tidlig aftensmad. I det lange løb er det også en temmelig dyr måde at ordne indkøbene på. Så først og fremmest handlede det for os om at ændre på nogle grundlæggende indkøbsvaner og beslutte at gøre indkøb til én ugentlig foreteelse.
Og så gælder det altså om at have et godt system, der virker med det samme!

 

Kom godt i gang med systematisk indkøbsliste

Nøgleordene til at få madplaner og ugentlige indkøb til at fungere optimalt er struktur, systematik og overblik. Du skal bruge følgende:

  • Et word-dokument eller ecxel-ark – alt efter hvad du arbejder bedst i
  • 10-15 min. til at oprette og udfylde en ugentlig indkøbsliste (herefter tager det 5-10 min. at udfylde en gang om ugen)
  • Et ringbind med masser af charteks og gerne en faneinddeler
  • 10-15 min. til at udarbejde den første madplan (det samme her: 5-10 min., når systemet kører)

Start med at skrive alle de ting ned, som du plejer at skrive på indkøbslisten igen og igen og igen… download min liste til inspiration her. Nu har du overblik over, hvad der skal købes ind af basisvarer hver uge.

Næste skridt er at systematisere indkøbslisten. Start med at vælge et supermarked, hvor du kan få de fleste (gerne alle) varer. Jeg handler i min lokale Netto, fordi den er tættest på, og de er efterhånden så velassorterede, at jeg sjældent skal supplere andetsteds. Men du kender bedst selv dine behov og udvalget. Indret nu listen efter turen rundt i supermarkedet. Hvis frugt og grønt er det første område, du møder på din vej, skal denne kategori stå først på listen. Herefter næste varekategori (f.eks. brød, frys etc.). På denne måde bevarer du overblikket og slipper for at zigzagge dig igennem butikken. Du sparer en del tid på det samlede indkøb, og den målrettede indsats levner ikke meget tid og overskud til impulskøbene. Når du handler ind til en hel uge ad gangen, er der i øvrigt sjældent plads i indkøbsvognen til andet end det planlagte!

På listen skal være en kolonne til afkrydsning ud for hver vare, så du kan angive mængde/antal. Og husk endelig nogle blanke felter under hver kategori, for selv om der er mange gengangere hver uge, vil der hver uge være ekstra varer afhængig af madplanen.

Tip! Spar tid og frustration over alt for korte kassebånd: Køb et par kæmpe-indkøbsnet, der kan sættes fast i vognen, så du kan fylde alle varerne direkte ned i vognen og herefter direkte ud i bilen.

Dette specielle indkøbsnet hedder en Cart Helper og har hanke, der kan sættes fast i siderne på indkøbsvognen. Indholdsmæssigt svarer to Cart Helpers til 4-5 indkøbsposer. De har bærehanke, så du nemt kan løfte dem over i bagagerummet. Søg på Cart Helper på Goggle, så dukker en række onlineshops op, hvor du kan købe dem.

Note: Efterfølgende har flere opmærksomme læsere gjort opmærksom på, at de kan være svære at finde i DK, og flere af de udenlandske leverandører sender ikke “overseas”. Men fortvivl ikke: En læser har fundet to fine alternativer hos Lomax og Multikøb.dk.

Tip! Køb ekstra rugbrød og frys ned, så slipper du for supplerende i løbet af ugen.

Tip! Find ud af, hvornår de fylder op i dit supermarked, og hvornår der er færrest mennesker. I mit supermarked er lørdag mellem kl. 8 og 9 optimalt. Som regel er vi ca. ti personer, så jeg kommer hurtigt igennem, og hylderne bugner af friske varer. Vi er en del faste indkøbere, så vi udveksler også gode indkøbstips undervejs.

 

Inspirerende og motiverende madplaner

Nu til selve madplanen, som mange finder uinspirerende og demotiverende. Ja, det kan være svært at finde på spændende mad til syv dage om ugen. Men ofte er det et spørgsmål om en smule forberedelse.

Kogebøger er selvfølgelig altid et godt sted at starte. Jeg bliver også tit inspireret af opskrifterne i aviser og magasiner, river siden ud og lægger den i en bunke “til senere brug”. Kender du det? Bunken forsvinder, bliver ryddet op i, eller vokser sig alt for uoverskuelig og ender med at ryge ud. Så det gælder om at have et system, hvor du hurtigt kan finde inspiration, når du laver næste uges madplan. 

Find en tom mappe og fyld den med tomme charteks, som du kan bruge til at samle gode opskrifter, idéer til spændende madpakker etc. Her har jeg også indkøbslister til Klassikerne – de retter, som ungerne elsker igen og igen: Lasagne, frikadeller, spaghetti med kødsovs osv. I virkeligheden er der mange gengangere i børnefamilierne, og det kan du lige så godt benytte dig af og dermed spare tid og energi ved at gentage succes’en frem for hver uge at genopfinde den dybe tallerken. Eksempelvis har vi pizzadag hver fredag med efterfølgende Disneysjov. Ungerne elsker både valget og forudsigeligheden, og med en god portion rugmel i dejen er det faktisk muligt at fremtrylle en rimelig sund version.

Med madplanen ved du præcist, hvad du skal bruge, og nu er det bare at overføre ingredienserne til din indkøbsliste.

Tip! Gem madplanerne, når ugen er omme. De kan sagtens genbruges ved senere lejlighed, enten hele eller dele af dem –  If it aint broken, don’t fix it!

Mappen, som hjemme hos os hedder Nem Hverdag, rummer også charteks til alle mulige andre områder, hvor vi finder inspiration til at gøre tingene nemmere for os selv. Når vi støder på gode fif til at komme helskindet igennem børnefødselsdage, tips til kalendergaver, test af gode børnestøvler etc. Alt sammen ting, hvor det er en gave at kunne slå op på det gode råd/tip, når det bliver aktuelt. Ellers er det helt sikkert, at vi har glemt det i mellemtiden. Mon hukommelse som en hullet si er et varigt mén, man pådrager sig som forælder?

Tip! Tænk over rækkefølgen af de forskellige retter, så du bruger de letfordærvelige grøntsager etc. først. Du undgår supplerende indkøb.

Tip! Klassikeren, som fortjener at blive nævnt igen: Lav store portioner kødsauce, frikadeller etc. Det tager sjældent længere tid, men du sparer virkelig meget tid, når du bare skal varme op på en travl hverdag. For os betyder det helt konkret, at vi to-tre gange om ugen næsten slipper for at lave mad. Der skal blot koges pasta, ris eller kartofler.

Sidste ord om madplaner: Bliver det for struktureret, så drop den faste rækkefølge og brug den i stedet for som en valgfri liste mellem syv menuer. Du har alle ingredienserne.

De mange fordele ved madplaner og systematisk indkøbsliste:

  • Spar tid ved blot at krydse af på indkøbslisten
  • Husk det hele ved at bruge indkøbslisten som en effektiv checkliste
  • Reducér spildtid i supermarkedet ved at have en målrettet liste indrettet efter butikken
  • Reducér impulskøb – du har hverken tid eller plads i vognen!
  • Ro, overskud og en vis portion selvtilfredshed ved at gå ugen i møde med fuldt køleskab/fryser og ikke behøve at overveje: “Hvad skal vi finde på i dag, og hvad mangler vi så?”
  • Spar masser af tid hver uge, som du i stedet kan bruge sammen med familien
  • En klar reduktion i spild af mad, der smides ud
  • Spar penge ved kun at købe det, I reelt bruger

Hvad giver det så på bundlinien?

Hvis du stadig ikke er overbevist, så lad mig give dig de ultimative argumenter sort på hvidt:

1. Hver uge sparer jeg to-tre timer mod de tidligere indkøb et par gange om ugen. Min personlige rekord ved indkøb i to supermarkeder, fra jeg steg ud af bilen det første sted og satte mig ind igen ved det sidste supermarked: 30 min.!

2. Vi sparer med denne metode kr. 2-3.000,-/måned på dagligvareindkøb. Ifølge vores bankrådgiver kan det ikke lade sig gøre for fire mennesker at leve for det beløb, men vi gør det altså.

Det er da værd at give en tanke…

Mange hilsener, Trine

 


2 kommentarer til “Vil du spare masser af tid og penge – hver uge?

  1. Hej Trine, Tak for tips
    Kan ikke finde den liste du nævner man kan dovnloade.
    Hvor der den?
    Mange tak,.
    Vh Maja

  2. Hej Maja

    Mange tak for din feedback. Listen er forsvundet i forbindelse med relancering af ny hjemmeside. Beklager! Den kan nu downloades.

    Mh og god dag, Trine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *