Hurtig tid og langsom tid – sådan skaber du små tidslommer i hverdagen

Jeg har lavet et samarbejde med Anne fra Ugeplan.dk om at skrive 12 artikler til hendes læsere igennem 2016. Som abonnent på mitTrine Kolding Ugeplan.dk nyhedsbrev får du automatisk et nyhedsbrev med artiklen. Du kan også læse dem ved at tilmelde dig Ugeplan.dks nyhedsbrev her.

Eller læse mere om Anne og hendes Ugeplaner her.

Hurtig tid og langsom tid

Fik du slappet af i din sommerferie? Kom du sådan helt ned i gear, hvor du glemte tiden, og hvilken ugedag det var?

Hvis du gjorde, har du været i ’langsom tid’. Thomas Hylland Eriksen, socialantropolog og professor ved universitetet i Oslo, introducerer i sin bog “Øjeblikkets tyranni” begreberne Hurtig og Langsom tid:

Langsom tid har en naturlig og sammenhængende rytme. Langsom tid er blokke af uforstyrret tid – tid til fordybelse, refleksion, til at gøre én ting ad gangen og have mulighed for at gøre den færdig. Når uret er lagt i skuffen, og tiden er uden pres.

Hurtig tid er fragmenteret og opdelt i korte øjeblikke, når vi zapper fra den ene opgave til den anden. Når vi bombarderes af informationer, mobiltelefoner, e-mails, aviser, zapper rundt mellem tv-programmer, websites. Når vi ikke har tid til at gøre det, vi er i gang med, ordentligt, fordi der hele tiden er 10 andre ting, vi også skal nå.

På de lange ferier er det næsten umuligt ikke at komme ind i den langsomme tid. For mig kan det dog tage op til en uge, før jeg helt har sluppet arbejdet rent mentalt og vinket farvel til planlægning, koordination og deadlines. Selv om jeg trives overordentlig godt med struktur og planer, er det også fantastisk ind imellem at give helt slip og bare: Være. Mærke. Sanse.

Når jeg er i hurtig tid, er jeg super effektiv og får en masse fra hånden. Men jeg har brug for den langsomme tid for at restituere, skabe overblik og prioritere min tid og ressourcer fornuftigt. Den langsomme tid er nødvendig for, at jeg kan præstere i den hurtige tid. Problemet med hurtig tid er, at vi nemt mister os selv og nærværet i den. Når først toget er i topfart, er det vanskeligt at hoppe af og prioritere den langsomme tid.

Så hvad gør vi?

Med lidt struktur og planlægning kan du sagtens få mere af den langsomme tid ind i hverdagen. Brug lige et par minutter på at tænke over:

  • Hvad er den gode, langsomme tid for dig? Og for familien?
  • Hvornår mærker du de særlige øjeblikke af fred og ro? Hvornår hygger I jer allermest sammen?
  • Er det i bestemte situationer? På bestemte tidspunkter?

For mit eget vedkommende er det bl.a.:

  • Aftener og dage, hvor jeg (og gerne også resten af familien) ingen planer har.
  • De nærværende øjeblikke med børnene, der spontant opstår fx under madlavningen.
  • Når jeg løber eller cykler i naturen.
  • Når jeg vågner som den første og har ro til at drikke en kop kaffe for mig selv.
  • Eller når et af børnene også vågner tidligt, og vi har mor-søn tid sammen.
  • De dage, hvor jeg får mediteret.
  • Når jeg får massage.
  • Steder, hvor der ikke er mobildækning, eller det er forbudt at have mobilen tændt.

Planlæg dig til oaserne

”Hvis du vil have noget gjort, så sæt tid af til det”, er et af mine yndlingsmottoer. For mig er planlægning et vigtigt redskab til at skabe den tid og hverdag, du længes efter. Når først du har fundet ud af, hvad der er god og langsom tid for dig og for familien, kan du begynde at planlægge mere af den. Hjemme hos planlægger vi faktisk at have tid, der ikke må planlægges. Ja, det lyder paradoksalt, men vores erfaring er, at vi hvis vi ikke freder nogle aftener, dage eller weekender, så bliver de hurtigt fyldt op af alskens aktiviteter. Og det er bare ikke alle aftaler og arrangementer, der fylder os med energi eller skaber mulighed for at lade op.

Jeg prioriterer at få en god omgang massage med jævne mellemrum. For at lykkes med at prioritere denne vigtige egentid planlægger jeg typisk tre-fire måneder ud i fremtiden. Så er der hul i både min og massørens kalender, og jeg kan nu gå og glæde mig til de kommende oaser af langsom tid. Især på travle dage er det værdifuldt at kunne tælle ned til næste mig-oase.

Husk at nyde tidslommerne, når de opstår

Ikke alt kan eller skal planlægges. Mange tidslommer opstår spontant, når vi mindst venter det. Når du sidder i kø på motorvejen. Ja, det kan være irriterende, men du kan ikke gøre noget ved det, og her opstår en tidslomme, som du kan vælge at nyde. Jeg har meget transporttid i mit job, og bestemt kunne jeg sommetider ønske, at det var anderledes. Jeg kan også vælge at nyde alenetiden, høre høj musik eller en sjov podcast, tale i telefon med venner, jeg ikke får set nok etc.

Undgå at overstimulere sanserne

Både voksne og børn er udsat for kolossalt mange sanseindtryk. Alt hvad vi hører, ser, føler og mærker er stimuli, der skal bearbejdes af hjernen. Tænk blot på, hvad en helt almindelig dag på kontoret, i institutionen eller skolen bringer af sansemæssige input. Intet under, at vi sommetider får ”hjernepine” og er trætte, når vi kommer hjem. Og hjemme fortsætter bombardementet i form af iPads, tv, pc, mobil etc. En enkel måde at komme fra hurtig til langsom tid er at reducere mængden af stimuli.

Hjernen kan kun én ting ad gangen

Hvis vi samtidig øver os i at fokusere og holde pauser, er vi rigtig godt på vej mod mere af den langsomme tid og de værdifulde breaks i dagligdagen. Som forælder tager man ofte sig selv i at forsøge at gøre flere ting på samme tid, mens man prøver at lytte til, hvad børnene siger og samtidig holde øje med, at ingen laver ulykker. STOP! Videnskaben dokumenterer, at vores hjerne slet ikke er gearet til at multitaske. Jeg er begyndt at sige til mine børn: ”Min hjerne kan ikke flere ting på én gang, så du må vente, til jeg er færdig.” Eller: ”Din bror taler nu, det bliver din tur om lidt”. På samme tid øver jeg mig i at stoppe op, når jeg tager mig selv i endnu en gang at multitaske. Nogle dage går det bedre end andre. Men jeg kan mærke en markant forbedring af min opmærksomhed og mit nærvær, når jeg husker, at min hjerne har visse begrænsninger. Og jeg håber, at mine børn også tager med sig ud i verden, at vi selv kan gøre en del for at skabe ro og tidslommer i hverdagen.

Mange hilsener,
Trine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *