Motion i arbejdstiden – kan det virkelig betale sig?

Da jeg i efteråret var taler på Learn X Kick Off Dagen, havde jeg fornøjelsen af at støde på Henrik Olsson fra ITW GSE. Jeg mødte Henrik første gang for 20 år siden, da jeg holdt kursus for ham og hans kolleger hos daværende AXA Power. Han fortalte, at de stadigvæk bruger værktøjerne og har suppleret med at sætte motion på dagsordenen. Jeg blev straks nysgerrig, for det er ikke ofte, man hører om en virksomhed, der ligefrem betaler sine medarbejdere for at dyrke motion.


Motion i arbejdstiden: Hvorfor gør I det?

Hvad fik jer til at tilbyde medarbejderne mulighed for at dyrke motion i arbejdstiden? Og kan det virkelig betale sig? De spørgsmål har jeg stillet Henrik fra virksomheden ITW GSE, der udvikler, producerer og leverer strømforsyninger og airconditionanlæg baseret på grøn teknologi. Her har medarbejderne nemlig siden 2009 kunnet motionere en halv time hver dag i arbejdstiden, og jeg er spændt på at høre om virksomhedens motivation for og erfaringer med projektet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler 30 minutters motion om dagen, og listen over de mange fordele ved at bevæge os er nærmest uudtømmelig. Så det er vel bare at sætte i gang? Selvom alle i ITW GSE faktisk gerne ville bevæge sig en halv time hver dag, havde de lige som så mange andre talrige undskyldninger for ikke at gøre det. Men motion i arbejdstiden ville kunne eliminere en af de hyppigste årsager til, at vi ikke bevæger os nok: ”Jeg har ikke tid”.

For ITW GSE er motion et effektivt værktøj til at skabe og fastholde trivsel, motivation og lyst til at gå på arbejde. Derfor blev ideen om motion i arbejdstiden behandlet som enhver anden god trivselsfremmende idé i Samarbejdsudvalget, hvor de besluttede at tage på et par studieture for at sikre det bedst mulige beslutningsgrundlag. Her erfarede de, at firmaerne målte meget, men også at det var medarbejdernes eget ansvar at få dyrket motion. ITE GSE valgte at gribe projektet anderledes an:

  • Alle skal kunne deltage (eliten skal nok klare sig selv)
  • Ingen mål og vejning
  • Ingen løftede pegefingre
  • Det skal være hver dag – den gode daglige vane driver værket
  • Frivillig tilmelding med valget mellem:
    • Gang
    • Løb 5 km hver dag
    • Løb 10 km hver anden dag
    • Cykling

Hvordan foregår det i praksis?

Virksomheden lukker hver dag kl. 10.55, og så er der motion fra kl. 11.00 til kl. 11.30. Herefter er der en halv time til omklædning og spisning, og så åbner de igen kl. 12.

”I bund og grund har vi jo bare genindført aktiviteterne fra det store spisefrikvarter i skolen, hvor vi kommer ud i det fri en halv time, dyrker motion sammen og spiser en sund frokost”, forklarer Henrik.

”Vi kan da ikke lukke virksomheden en time hver dag!”, vil mange sikkert indvende. Men ifølge Henrik er det langt sværere at forestille sig, hvordan man kan lukke, end det rent faktisk er at gøre det. Kommunikation og forventningsafstemning er nøgleordene, og som du kan se, har de her kommunikeret klart og tydeligt omkring varemodtagelsen:


Kan det betale sig?

JA, er det korte svar fra Henrik. Han fortæller, at de når mindst, hvad de gjorde før. Da de sammenlignede en 5 års periode før daglig motion (2004 til 2008) med perioden på 5 år med daglig motion (2009 til 2013), havde de faktisk tjent 80 procent mere i årene med motion i arbejdstiden.

Sygefraværet var allerede under 4 procent, da de startede projektet. I 2023 lå det på 1,2 procent.

Og når de kigger på medarbejdernes trivsel og overskud, er konklusionen: 7,5 time med stort overskud er bedre end 8 timer med et par sløje timer

Hvad siger medarbejderne?

Her er et udpluk af udtalelser fra medarbejderne:

”Jeg synes ikke, jeg er så træt, når jeg kommer hjem, som tidligere… før havde jeg en del hovedpine, det har jeg ikke i samme grad mere. Jeg har også haft problemer med ryggen, det har jeg ikke på samme måde mere – det har gavnet på mange fronter.”

”Man kommer i hvert fald til at snakke mere på tværs af afdelingerne… når vi står i omklædningsrummet og tager løbeskoene på er vi alle ens.”

”Jeg bliver frisk af den løbetur. Det er meget, meget sjældent, jeg ikke bare springer af sted. Løbeturen er allerede klaret, når jeg får fri. Derfor får jeg altså også lavet en del mere nu.”

”… at man ikke sidder og falder hen om eftermiddagen, det der break midt på dagen, det er det mest geniale tidspunkt… Det skal simpelthen være lige inden du skal spise frokost, hvor du sidder og begynder at blive træt, så betyder det virkelig noget i den anden halvdel af arbejdsdagen”.

”Det er gået helt agurk, siden vi begyndte på det her. For to år siden havde jeg aldrig før løbet, og nu har jeg tilmeldt mig Berlin Marathon. Jeg bruger jo rigtig meget tid på det nu, fordi jeg også skal ud i weekenden.”

Har du brug for flere argumenter?

Resultaterne fra ITW GSE taler for sig selv, men hvis du også vil have videnskabeligt belæg for påstanden om, at motion betaler sig, kan jeg varmt anbefale bogen Gik Einstein til fitness af hjerneforsker og forfatter Troels W. Kjær og Jesper Kyhne Knudsen. Her skriver de nemlig, at vi beviseligt bliver klogere (og en masse andre gode ting), når vi dyrker motion.

Med de ord vil jeg slutte, for jeg skal nemlig ud at løbe med min bedste kollega Anton.

Mange hilsener, Trine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *