Genialt tip til sommerferien, der skaber nærvær og gode samtaler

Ideen til dette nyhedsbrev kom, da jeg i sidste uge vandrede rundt om Søerne i København med min gode veninde, der er advokat. Undervejs møder vi en af hendes kunder, der er i gang med et gående møde med Red Barnet. Nysgerrig som jeg er, får jeg spurgt, hvad de holder møde om, og her går det op for mig, at jeg faktisk står over for idémageren bag et af de bedste spil, jeg længe er stødt på. Sådan en chance kan man ikke lade gå fra sig, så jeg lavede fluks en aftale om at skrive et nyhedsbrev om hende og spillet. Så værsgo:

MUST HAVE-spillet til sommerferien

Om lidt er det sommerferie, og den bliver for mange anderledes. Hvis vi ikke skal ud og rejse, hvad skal vi så finde på? Kommer vi til at kede os eller gå hinanden på nerverne? Eller måske til at sidde med hovedet i en skærm i flere uger?

Fortvivl ikke! Her kommer en genial idé til et MUST HAVE-spil, I skal investere i. Det koster kun kr. 100,-, og her er bare nogle af de fede ting ved spillet:

  • Der er ingen tabere
  • Du skal ikke kunne noget eller vide en masse for at deltage
  • Alle vinder viden om hinanden
  • Det skaber nærvær og gode samtaler
  • Kan bruges hvor som helst og når som helst
  • Fylder så lidt, at det kan ligge i tasken eller i handskerummet
  • Og så virker det uden wifi!

Jeg taler om spillet Small Talk – Big Questions. Spillet består af en kortæske med 71 spørgsmål på både dansk og engelsk, som er udviklet til at tage en digital pause og i stedet sætte fokus på samvær og nærvær i børnefamilien. Spørgsmålene spænder vidt og kan fx lyde:

”Hvordan tror du, det var at være barn, da dine forældre var børn?”

”Hvornår er du seneste blevet overrasket?”

”Hvis du kunne opfinde din egen app, hvad skulle den så kunne?”

”Hvis du havde et magisk viskelæder – hvad ville du så viske ud?”

Spillet så dagens lys i 2018 og er siden udkommet i fem versioner. Den seneste udgave er særligt udviklet til Red Barnet og bidrager til at sætte fokus på børns digitale vaner. Som forælder er spørgsmålene i denne særudgave en god indgangsvinkel til at komme i gang med at tale med børn og teenagere om digital dannelse, og hvordan de færdes på nettet.

Historien bag Small Talk – Big Questions

På en rejse til New York for tre år siden oplevede Katja, hvordan hele familien (mand og tre børn på fem, syv og ni år) sad med telefoner og tablets på flyet, i taxaen og selv under restaurantbesøg. På et tidspunkt blev det for meget, og Katja erklærede, at nu var det på tide at snakke sammen! Hvortil børnene svarede: ”Hvad skal vi snakke om?”. Sammen begyndte familien at finde på sjove og anderledes spørgsmål, de kunne stille hinanden, og ideen til kortene Small Talk – Big Questionsblev født. Hjemme i Danmark fortalte Katja sin veninde Nanna Grunwald, der er grafisk designer, om projektet. Nanna var vild med konceptet, og sammen gik de i gang med at designe og lave en prototype. Tre år senere er Small Talk kortene et kæmpe hit og forhandles i både ind- og udland.

Katjas bedste tips til at komme i gang

Har du også prøvet at få en genial idé til noget, I kan lave sammen som familien, og så er der straks én, der siger: ”Aj, det gider jeg ikke”? Ifølge Katja skal du vælge ham eller hende, der mindst gider at spille, til at læse kortene højt. Herved får vedkommende følelsen af at bestemme og ender med at tage ejerskab af spillet = alle får en god oplevelse.

”Vi læser bare et enkelt kort hver”. Bryd det ned i bittesmå bidder. Alle kan overkomme at svare på ét spørgsmål, og oftest ender de med at synes, det er sjovt. Og skulle det ikke ske, har I alligevel spillet, om end det var kort.

Gør det i forbindelse med et måltid. Når I alligevel skal sidde sammen og spise aftensmad, kan I lige så godt tage en runde med spørgsmål.

Tag spillet frem, når I har besøg af familie eller venner. Det er en fantastisk måde at lære nye ting om mennesker, du tror, du kender godt.

Facts om Katja Bamberger Bro

Small Talk – Big Questions har netop fejret to år

Katja Bamberger Bro er tidligere marketingchef i it-branchen og for Procter & Gamble. I dag bruger hun det meste af tiden på hjertebarnet Small Talk Big Questionssamtidig med, at hun passer jobbet som pressechef for frisøren Gun Britt. Katja er mor til tre børn på otte, 10 og 12 år.

Del de gode ideer: Hvad skal DU lave i sommerferien?

Jeg vil rigtig gerne høre om jeres gode ideer til sommerferieaktiviteter. Derfor vil jeg blive tindrende glad, hvis I vil skrive jeres gode ideer og erfaringer i kommentarfeltet.

Tusind tak for hjælpen og rigtig god sommerferie!

Mange solhilsener, Trine

PS! Small Talk – Big Quesions forhandles hos Bog & Idé og Coop.


2 kommentarer til “Genialt tip til sommerferien, der skaber nærvær og gode samtaler

  1. Hejsa
    Spændende 🙂
    Hvilken rækkefølge skal man købe de 3 spil ? Er der et tema i de 3 spil ?
    Det kan jeg ikke lige læse:)

    God sommer 🙂

  2. Kære Ditte
    Mange tak for dit spørgsmål, som jeg har videregivet til Katja (kvinden bag Small Talks – Big Questions). Her kommer hendes svar:

    Der er ikke nogen rækkefølge – grunden til at der står 1, 2 og 3 viser kun hvornår, de er udgivet. Den blå kom først og så den orange, som egentlig var tænkt til teenagere og så kom den grønne, som er en blanding af alle de gode spørgsmål, som endnu ikke var brugt.

    Den aller nyeste udgave er den røde – lavet i samarbejde med Red Barnet. Den tager udgangspunkt i Red Barnets materiale om trivsel, skolegang, mobning og digital dannelse.

    I hver æske ligger der 71 forskellige spørgsmål, som er egnede for alle fra 4-5 års alderen. Så du kan starte med en hvilken som helst udgave – men skal du holde en lang ferie, er det en gode ide at købe flere æsker 😉
    Kh. Katja

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *