Godt i gang med hverdagen efter ferie – 5 uundværlige tips

Jeg har lavet et samarbejde med Anne fra Ugeplan.dk om at skrive 12 artikler til hendes læsere igennem 2016. Som abonnent på mit nyhedsbrev får du automatisk ettrine_kolding_ugeplandk nyhedsbrev med artiklen. Du kan også læse dem ved at tilmelde dig Ugeplan.dks nyhedsbrev her.

Eller læse mere om Anne og hendes Ugeplaner her.

Mon hukommelse som en hullet si er et varigt mén, man pådrager sig som forælder? Jeg er i hvert fald nødt til at skrive lister. Jeg tror ikke, at jeg er blevet dummere, siden jeg fik børn for snart 11 år siden. Men jeg er med sikkerhed blevet dårligere til at huske ting og holde fokus, og derfor må jeg skrive det meste ned. Som min ene dreng tørt konstaterede, da jeg midt i skoleafleveringen lovede en anden forælder at sende noget (som jeg i skrivende stund har glemt hvad var): ”Mor, tror du ikke, du skulle skrive det ned på en gul seddel med det samme?”

Hvis du ligesom jeg oplever momentvise kollaps i hukommelsen og en til tider svigtende evne til at jonglere mange bolde på samme tid, er der formentlig en helt naturlig forklaring. Hjerneforskere anslår, at vi tænker op mod 60.000 tanker hver dag. Mange af dem er dog gengangere! Læg dertil, at vi kun har plads til 5-9 informationer ad gangen i vores korttidshukommelse. Vi kan bare ikke huske det hele, og derfor er der god grund til at sætte informationer og ting, der skal huskes, i system. På den måde frigør du hjernekapacitet til andre og vigtigere ting.

Enkle systemer til overblik og bedre hukommelse

Ferien går på hæld, og du kan spare en masse tid ved allerede nu at gøre familien køreklar til hverdagen. Siden mine børn startede i skole, har vi hvert år haft en ugeplan til at hjælpe os begge (og senere også børnene) til at huske alle de ting, der nu en gang skal huskes hver uge.

Enkel ugeplan i Excel
De første år havde vi en meget simpel ugeplan i et Excelark, som jeg printede en stak af med et par måneders mellemrum. Her stod vores FTO’ere – Faste Tilbagevende Opgaver – under hver ugedag. Desuden var plads til at tilføje de ting ned, som var særlige for den pågældende uge. Fx legeaftaler, fødselsdage og udflugter. Ugeplanen hang på vores køleskab, så den var synlig for alle familiemedlemmer. Inden børnene lærte at læse, havde vi en plan med forskellige piktogrammer, så de visuelt kunne overskue dagen og ugen. Klik på billedet for at downloade Excelfilen:

trine_kolding_ugeplan_670x312

 

 

 

 

 

 

 

 

Den virkelig lækre oversigt – også med madplan
For et par år siden fik vi en af Ugeplan.dks lækre kalenderoversigter, som stadig er en uundværlig del af at få vores hverdag til at hænge sammen. De faste ting på programmet bliver kun visket ud i ferierne. For en sikkerheds skyld tager jeg altid et billede af ugeplanen, så jeg hurtigt kan udfylde den, når hverdagen igen melder sig. Der er også mulighed for at være kreativ med forskellige farver. Fx kan hvert familiemedlem have sin egen farve, eller familiens FTO’ere kan have én farve, mens skiftende aftaler har en anden.

Her er en række forskellige eksempler på, hvordan vi bruger ugeplanen. Somme tider har den været meget detaljeret og inkluderet børnenes lektier. Så kunne de selv strege dem ud, efterhånden som de blev læst. Det virkede meget motiverende på dem begge. På oversigten er der også plads til at skrive madplanen ind, hvilket vores børn er specielt glade for. Du kan også nemt kombinere ugeplanen med piktogrammer. Vi havde en mappe med udvalgte piktogrammer, som vi satte fast på planen med ’undervisersnot’, da børnene var mindre. Piktogrammer kan du finde her i en virkelig tjekket version: http://www.ugeplan.org/produkter/tuscher-og-andet-tilbehoer/piktogrammer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *