Kender du din tidstype?

Jeg skriver fast for TimeLog om tidsstyring og tidsregistrering. Her kan du læse det 4. indlæg.

Siden 2000 har jeg hjulpet mange tusinde ledere og medarbejdere med at styrke deres personlige effektivitet, og sideløbende har jeg udviklet et tidstypeunivers, der omfatter De tre tidstyper®: Tidsoptimisten, tidsrealisten og tidspessimisten.

Tidstyperne er udtryk for forskellige måder at opfatte og forholde sig til tiden på, og din personlige tidstype har stor indflydelse på, hvordan du prioriterer og planlægger din tid.

Tidsoptimisten
Tag nu fx tidsoptimisten. Han har en fantastisk evne til at være til stede i nuet og arbejder godt under pres, men glemmer ofte, at ting og mennesker tager tid. Der sættes sjældent tid af til at udføre opgaver til at følge op eller til transporttid, og optimistens mantra er: ”Det tager kun fem minutter”.

Tidsrealisten
Tidsrealisten, derimod, er helt bevidst om at afsætte tid til at udføre opgaver, til forberedelse af møder og den ofte oversete transporttid. Realisten lægger ofte buffere ind, men kan dog sagtens blive rendt over ende af hverdagens uforudsigelighed. Sker dette, vil tidsrealisten forsøge at lægge en ny plan.

Tidspessimisten
Planlægning og ekstra tid til alt det uforudsete er et must for tidspessimisten, der har et yderst realistisk og til tider anstrengt forhold til tid. Pessimisten er meget pligtopfyldende og overholder altid aftaler og deadlines. Det værste, man kan udsætte en tidspessimist for, er forsinkelser og mange ubekendte faktorer.

Tidsregistrering – en simpel måde at teste din tidstype:

  • Start med at lave en to-do-liste for den kommende arbejdsdag eller -uge
  • Estimér nu, hvor meget tid du regner med, at hver punkt på listen vil tage
  • Følg op på estimaterne og notér undervejs, hvor meget tid du reelt bruger på de enkelte punkter
  • Du vil meget hurtigt se et mønster i, om du har tendens til at underestimere eller overestimere, når du planlægger. Eller måske er du ret skrap til at ramme plet?

Ud over at blive klogere på din tidstype, kan du altså også bruge tidsregistreringen til at blive endnu mere realistisk i din planlægning.

Læs med næste gang, hvor jeg kommer ind på samarbejdet mellem de tre tidstyper.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *