Sådan dropper du overspringshandlingerne: Gode råd og gratis webinar

Efter en lang og tiltrængt sommerferie kan det være svært at komme op i gear igen. Hvis du også føler dig ramt af overspringshandlinger og har svært at komme i gang eller få afsluttet ting, er du ikke alene! Det er helt og aldeles normalt (jeg taler også af personlig erfaring). Derfor fortæller jeg i dette nyhedsbrev om tre ting, du straks kan gøre for at skrue ned for overspringshandlingerne.

Gratis webinar

Jeg vil også gerne invitere dig til helt gratis at deltage på webinaret ”Drop overspringshandlingerne og få tingene gjort!” den 7. september kl. 12-12.30:

  • Psykologien bag udskydelsesadfærd
  • Hvorfor laver vi overspringshandlinger?
  • 10 effektive metoder til at snyde din hjerne i gang og få tingene gjort

Tilmelding

Webinaret afholdes i samarbejde med ZevioAthenas Danmark og Gyldendal, og du kan tilmelde dig her: TILMELDING

Hvorfor skal du deltage?

Fordi du både kan spare tid og få skovlen under dine overspringshandlinger.

Derfor er overspringshandlinger et problem

Overspringshandlinger er en særlig type af selvskabte afbrydelser, der volder så mange problemer i forhold til både fokus, tid og dårlig samvittighed, at de udgør et tema i sig selv inden for personlig effektivitet. En stor del af klienterne i min kursus- og coachingvirksomhed har et ønske om at blive bedre til at fokusere. Samtidig beretter de om problemer med overspringshandlinger og udskydelsesadfærd. De udskyder bøvlede, kedelige eller tids- og koncentrationskrævende opgaver både på jobbet og derhjemme og ender med kun at nå dem, der er lette eller kan løses på kort tid. Nogle tilskriver denne adfærd en slap rygrad, men den køber jeg ikke. Jeg ser snarere en sammenhæng mellem fokusproblemer og overspringshandlinger. Hvis du laver mange overspringshandlinger, er det svært at bevare fokus. Tilsvarende kan du nemt føle dig fristet af overspringshandlinger, hvis du ikke kan fokusere.

Jeg ved det godt! Men jeg udskyder alligevel

Ofte er der tale om en konflikt mellem, hvad du bør gøre, og hvad du har lyst til. Jeg ved udmærket godt, at jeg skal gøre min selvangivelse klar i god tid og tilmelde mine regninger til Betalingsservice. Problemet er bare, at jeg finder det meste, der handler om økonomi, utrolig kedeligt, og så har jeg overbevist mig selv om, at jeg ikke er særlig god til det. Sidstnævnte er noget sludder, for jeg har en bachelorgrad i erhvervsøkonomi, men i en tidlig alder fik jeg at vide, at matematik ikke var min stærke side. Og den overbevisning har hængt ved lige siden. Så når jeg sætter mig foran computeren med intentionen om at få det arbejde overstået, mangler jeg både motivation og tro på egne evner. Der går da heller ikke mere end fem minutter, før den første overspringshandling melder sig. Alt fokus er pist forsvundet, og jeg ender med at hente snacks, gå på toilettet og tjekke nyheder, alt imens jeg brokker mig højlydt over, at jeg er nødt til at bruge min tid på så ligegyldige ting som økonomi.

Flere problemer

Ofte bruger du længere tid på at udskyde en opgave og have dårlig samvittighed, end det tager at komme i gang og løse den. Samtidig skal du finde på legale undskyldninger for dine overspringshandlinger og kæmpe med dårlig samvittighed over, at du stadig ikke har gjort det, du skulle. Måske slår du også dig selv oven i hovedet med, at du ikke bare kan tage dig sammen. Du er havnet i en negativ spiral, der er svær at bryde.

Tre ting, du kan gøre noget ved nu

Nøglen til at overvinde sin udskydelsesadfærd er at kende årsagen bag. Når du ved, hvorfor du har svært ved at komme i gang med nogle bestemte opgaver, er det nemmere at udvælge de rette strategier til at komme videre. Der er mange grunde til, at vi udskyder og laver overspringshandlinger. Her er tre årsager, du kan gøre noget ved med det samme:

  • Træthed
  • Behov for pauser
  • Slap fokusmuskel

1. Tag hånd om trætheden

Din impulskontrol bliver påvirket negativt, når du bliver træt. Selv mærker jeg det tydeligst om aftenen. Hele dagen har jeg holdt en ulmende trang til sukker under kontrol og spist sund og nærende kost. I samme øjeblik jeg har ryddet op efter aftensmaden, er min impulskontrol forsvundet som dug for solen. Dels er jeg ofte træt på dette tidspunkt af dagen, dels markerer oprydningen, at dagens pligter nu er overstået. Min hjerne giver slip på den sidste rest af kontrol, og pludselig finder jeg mig selv siddende i sofaen med en stor plade chokolade. Hvor kom den fra? På samme måde har jeg svært ved at samle mig om ting, der kræver fokus om aftenen. Her er risikoen for at finde på undskyldninger for at lave alt muligt andet størst, så hvis jeg skal give min hjerne gode arbejdsbetingelser, bør jeg gøre det inden spisetid. Og så skal chokoladen gemmes langt væk efter kl. 18! Løsningen er at nedbringe mængden af informationer og ting, du skal forholde dig til, undgå de tidspunkter, hvor du erfaringsmæssigt er mest træt, og selvfølgelig sørge for at få en god nats søvn.

2. Måske trænger du bare til en pause

Jeg ved godt, at overskriften lyder som en dårlig undskyldning for at lave overspringshandlinger. Men den er god nok. En del udskydelsesadfærd opstår, fordi vi har glemt at give vores hjerne en pause. Der er grænser for, hvor længe du kan fastholde både motivation og fokus, og hvis du ikke selv kan finde ud af at holde små hvil undervejs, skal din hjerne nok minde dig om det ved at inkorporere en tilsyneladende irrational handling eller to. Næste gang du føler trang til at udskyde noget, prøv da at mærke efter, om dit hoved eller din krop i virkeligheden bare har brug for en timeout. Tit er det nok at gå udenfor og trække lidt luft, gå på toilettet eller strække kroppen igennem, så er du klar igen. Naturligvis er der risiko for, at pausen bliver endnu et påskud for at udskyde, men min erfaring er, at de fleste godt ved, hvornår der er tale om et reelt behov for en pause, og hvornår de bare ikke gider.

3. Genoptræn din slappe fokusmuskel

Fokus er ligesom en muskel, der skal trænes og vedligeholdes. Hvis du vænner dig til at arbejde i korte sekvenser med mange afbrydelser, vil din hjerne hurtigt tilpasse sig denne arbejdsform, og derfor vil din evne til at fastholde en koncentreret tilstand i længere tid ad gangen blive svækket. Du kommer ud af træning, og din fokusmuskel bliver stille og roligt slap! Når hjernen vænner sig til hyppige skift mellem opgaver og små fragmenter af koncentration, stiger mængden af overspringshandlinger som regel også. Prøv at lægge mærke til, hvad der sker, næste gang du giver dig selv mulighed for at sidde uforstyrret og fokuseret, mens du løser en opgave eller læser en bog. Er du vant til at færdes i et afbrydelsesrigt miljø, vil du højst sandsynligt begynde selv at finde på afbrydelser for at genskabe de trygge og vante rammer. Eller sagt med andre ord: Din hjerne forstår ikke, hvorfor der pludselig er så stille, og går nu i gang med selv at lave noget støj for at vende tilbage til det, den kender. Resultatet er, at den eftertragtede tilstand af vedvarende opmærksomhed bliver spoleret af tankemylder, trang til at hente kaffe, snakke med folk omkring dig og tjekke beskeder på mobiltelefonen. Løsningen er at fjerne unødige distraktioner omkring dig, reducere risikoen for at blive afbrudt og genoptræne din slappe fokusmuskel ved at udføre små træningspas, hvor du øver dig i at fastholde fokus i fx 15-30 minutter ad gangen.

God fornøjelse med rådene, og husk at tilmelde dig webinaret!

Mange hilsener, Trine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *