Sådan får du en julemåned uden energivampyrer!

Jeg ELSKER jul! I takt med at vi nærmer os december, kan jeg mærke forventningens glæde vokse sig større og større. Tænderne løber i vand ved tanken om gløgg og æbleskiver, og jeg genhører med fryd ”Det’ jul, det’ cool” i radioen for måske gang nr. 1.000. Når ungerne åbner pakkekalender om morgenen, bliver jeg blød om hjertet, og jeg ser for mig, hvordan min mand og jeg henført kigger hinanden dybt i øjnene, mens vi danser om juletræet. Og endeligt, hvis vi er særligt heldige: Tusindvis af blødt dalende snefnug, der tilsammen danner et pudderhvidt lag af rendyrket hygge henover det ganske land. What’s not to like?

Tja, de senere år har sneget sig en lille metaltræthed ind. I takt med at mine tvillingedrenge er blevet større (de er 10 år i dag), er også mængden af arrangementer og aktiviteter i julemåneden steget gevaldigt. Misforstå mig ikke. Vi sætter stor pris på invitationerne og indsatsen i både skole og fritidsordninger og fra venner og familie. Men vi må også erkende, at det kan være svært at nå det hele. Når kalenderen bliver fyldt med alskens arrangementer lige fra julefrokoster, juleklip og gløggsammenkomster til juleindkøb og gaveudvekslinger, svinder tiden til at julehygge helt stille og roligt hjemme med børnene ind.

Jeg glemmer aldrig en decemberdag, da vores drenge var mindre. Mine forældre havde inviteret til brunkagelavning en lørdag formiddag. Alle de gamle brunkageforme var fundet frem, voksdugen rullet ud, og stearinlysene tændt. Vi var kort sagt klar til den ultimative familie-julehygge. Efter et kvarter havde drengene spist sig mætte i dej og var i det hele taget trætte af julearrangementer, så de ville meget hellere lege med togbanen inde ved siden af. Så foran min far og mig lå nu tre kilo massiv dej og ventede. Værsgo at rulle og trykke ud!

Mine råd til dig, der gerne vil igennem den kommende juletid med både hyggen og overskuddet intakt:

1. Lav et tids-/aktivitetsbudget
Bliv allerede nu enige om, hvor mange aktiviteter I vil deltage i. Hvor mange ting vil I f.eks. have i kalenderen gennem julemåneden? Idéen kan i øvrigt også bruges til en helt normal uge. På et tidspunkt mødte jeg et forældrepar, der havde sat et maksimum for familiemedlemmernes antal af fritidsaktiviteter. Med tre børn i skolealderen var aktivitetslisten efterhånden blevet uoverskuelig, og forældrene var trætte af, at det meste af fritiden foregik i rutefart til og fra diverse sportshaller, musikskoler etc. Derfor besluttede forældrene, at hvert barn må gå til én fritidsaktivitet om ugen. Nu kunne både forældre og børn undgå det logistikmæssige kaos og samtidig sikre, at hele familien regelmæssigt kunne være samlet.

2. For hvis skyld gør vi det?
I flere år har jeg pligtskyldigt været i diverse børnebutikker, Tiger, Søstrene Greene og supermarkeder for at finde de HELT rigtige 48 pakker til mine tvillingedrenges pakkekalendere. Sidste år var jeg endda en præmiehustru og overraskede min mand med en lakridskalender fra Johan Bülow (et sikkert hit, i øvrigt!). Efter at have prøvesmagt farmands kalender, annoncerede den ene søn, at han da langt hellere ville have sådan en kalender end alle de småpakker, han normalt fik! Ak ja, her gik jeg og troede, at jeg var den mest fantastiske decembermor nord for Alperne, og så vil ungen hellere have en færdigkøbt kalender.

Men ved du hvad? Hans ærlige besked sparer mig for adskillige timer, og nu ved jeg, at han får, hvad han ønsker sig. Tvillingebroderen annoncerede forleden, at han heller ikke længere var til små pakker, men i stedet ville have en adventskalender. Således er jeg nu gået fra 48 pakker til 4 stk. + en kalender. Bum og færdigt arbejde!

3. Nemgøring
Hvis du elsker at lave småkagedej fra bunden, selv designe julekort og lave juledekorationer til alle rum i hjemmet, så gør det endelig. Men gør det, fordi du godt kan lide det. Ikke fordi du skal. Mit vigtigste råd til travle børnefamilier er: Spring for Guds skyld over, hvor gærdet er lavest!

kokkenshverdagsmad-logoJeg kan godt lide at lave mad, og samtidig går jeg op i, at den skal være sund og nærende. Men skal jeg lave mad hver dag, kører jeg nemt sur i det. Dét og en periode med sygdom og travlhed fik os til at vælge Kokkens Hverdagsmad som et tidsbesparende supplement i hverdagen. Mandag-torsdag består madlavningen af at tage maden ud af de rette kasser, varme den og herefter nyde, at andre har gjort det meste af arbejdet for os. De resterende ugedage kan vi selv gå i køkkenet og hygge os med at lave mad fra bunden.

4 . Fjern energivampyrerne
Der er masser af muligheder for at gøre hverdagen nemmere for os selv. Snak også i familien om, hvilke pligter og aktiviteter, der giver jer energi og lige så vigtigt: Hvilke er energivampyrer? Herefter kan I begynde at lave planer for, hvordan I kan bruge mindre tid på energidrænerne.

Hvilke ting nyder I at lave i julemåneden? Og hvilke føles mest som en pligt? Måske er det tid til en ny prioritering for julen 2015!

Rigtig glædelig december måned.

Mh Trine


En kommentar til “Sådan får du en julemåned uden energivampyrer!

  1. Uh hvor var det dejligt befriende læsning Trine ????
    I årevis har jeg styrtet rundt og gjort alt det jeg TROEDE andre satte pris på for blot at blive dødtræt og skuffet når taknemmeligheden ikke var til stede.
    Lige nu sidder jeg i en lejet lejlighed (1uge) i KBH alene og laver det, jeg har lyst til (strikker, læser, går ture, mødes med venner) og nyder det. Når jeg kommer hjem til Jylland er jeg totalt afstresset og laver kun det, jeg har tid og lyst til. Jeg gjorde det første gang sidste år – og det var skønt ????
    Glædelig jul ???????? den kommer uanset hvor meget vi anstrenger os.
    VH Helle, Esbjerg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *