14 ideer til at skrue op for trivsel og arbejdsglæde under coronanedlukning

For tiden laver jeg mange webinarer om at arbejde hjemmefra, og et af de vigtigste temaer er trivsel og arbejdsglæde, når vi arbejder hjemmefra og ikke ser vores kolleger. Den sociale sammenhængskraft på arbejdspladsen er nemlig under hårdt pres, når vi fortsat er hjemsendte. Derfor må der tænkes kreativt. I dette nyhedsbrev får du 14 forslag til at booste trivslen.

Mer’ motion

Overlæge og sundhedsekspert Bente Klarlund er bekymret for vores sundhed og helbred under nedlukningen, hvor vores sædvanlige motionsvaner og fysisk transport til og fra arbejde er sat på hold. Det kræver en indsats at modvirke det stillesiddende arbejde: ”Sidder man otte timer foran en skærm nu, skal man faktisk op på en times gåtur dagligt for at kompensere for de skadelige virkninger, siger hun.” (Kilde: TV2Fyn)

Motion kan heldigvis nemt puttes ind i hverdagen. En af mine gode kunder, Campus Service på Aalborg Universitet, har en fantastisk evne til at lytte og reagere på, hvad medarbejderne har brug for. Her er et udpluk af tiltag, de har igangsat under nedlukningen:

  • Taget udfordringen ”Danmark går sammen”, som kører sammen med TV2 Aftenshowet de næste 4 uger, op.
  • 8-10 kollegaer holder dagligt hinanden i ørerne og gå gerne +10.000 skridt hver dag.
  • En kollega arrangerer ”Bøj og Stræk” et par gange om ugen, så de ikke helt sygner hen ved skærmen.
  • Yoga på Zoom

Challenges, kæledyr og børn øger aktivitetsniveauet

Forpligt dig over for andre. Nogle af os har bare nemmere ved at overholde aftaler med andre end os selv. Hvis du har det på samme måde, kan du lave challenges. En af mine kolleger laver challenges med både kolleger og kunder om alt fra armbøjninger, løbeture og planken. Han er i bedre form nu end før corona!


Kæledyr er en gave på mange måder. På mit hjemmekontor ligger labradoodlen Anton og sover skønhedssøvn under skrivebordet. Dog har han brug for langt mindre søvn end mig, så ca. hver halvanden time puffer han hårdt til mit lår. Så er det tid enten til en gåtur eller leg i haven.

Du kan også lufte børnene. Uanset alder har de ligesom dig brug for at bevæge sig flere gange i løbet af dagen. I kan lave pausegymnastik og danse-challenges på fastlagte tidspunkter. Savner du inspiration, er her en af mine favoritter: Dance Dad TV.


Han tager prisen som mest cool far! Og så er der stor risiko for at grine sammen undervejs.

Sociale aktiviteter

En velmotioneret krop gør det imidlertid ikke alene. Vi skal også have den mentale trivsel med. Jeg savner at give hånd, kramme og kunne aflæse andre menneskers ansigtsudtryk og kropssprog uden en skærm eller et mundbind imellem os. Men så længe vi ikke kan være fysisk sammen, må vi ty til næstbedst. Her tænker jeg ikke blot på flere onlinemøder. Nej, vi skal have det sociale aspekt ind i alle sprækker. Vi taler om:

  • Morgentjek ind med chef, medarbejdere, kolleger.
  • Hvis det ikke er muligt med daglige tjek ind, kan det fx være tirsdagsmorgenkaffe, hvor I fast mødes i en gruppe.
  • Torsdagsbar, fredagscafé etc.
  • Vin- og tapassmagning. En anden kunde arrangerede levering af en kasse med vin og tapas til medarbejdernes hjemadresse, og så mødtes de online til fælles hygge.
  • Banko på zoom.
  • Pop up koncert og musikalske indslag. Nykredit Region Syddanmark overraskede 100 medarbejdere under den fælles digitale “onsdagssamling” med besøg af Michael Falch. Dét er god stil!

”Sådan en kold og mørk onsdag eftermiddag blev pludselig meget bedre”, skriver en af deltagerne. Der er masser af muligheder for små og store aktiviteter. Måske kan I skiftes til at arrangere et ugentligt socialt indslag for teamet eller afdelingen.

Humor

På en tidligere arbejdsplads sendte en kollega ofte e-mails med vittigheder og sjove tegninger rundt til os alle. Somme tider blev det for meget og føltes som en tidsrøver. Ham savner jeg i dag! Lad os få mere humor ind i dagligdagen. Alt, der kan løfte humøret og skabe sammenhængskraft er velkomment. Eksempelvis kan det være sjove udvekslinger af erfaringer med indretning af hjemmekontor. Her deler Peter fra Aalborg Universitet et billede af, hvordan han har bygget sit eget hæve sænkebord:

FTA: Faste Tilbagevendende Aktiviteter

Nøgleordet for alle forslagene er, at den sociale trivsel skal sættes på dagsordenen som en Fast Tilbagevendende Aktivitet. Vi har brug for nogle gode vaner og rutiner, der understøtter vores mentale trivsel og den sociale lim i organisationen. Og det skal være faste og skemalagte rutiner, så vi ikke skal tage stilling eller overveje, om vi har tid til at deltage. Social interaktion er lige så vigtigt som at holde pauser i løbet af en arbejdsdag. Hvis du dropper pauserne, ender du med at arbejde langsommere, lave flere fejl og blive træt i hjernen. Hvis du dropper sociale aktiviteter, stiger risikoen for ensomhed, stress og depression.

Hvilke ting kan du/I sætte i gang eller gøre mere af for at højne trivsel og arbejdsglæde?

Mange hilsener, Trine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *