Nyhedsbrev december 2007
For et stykke tid siden læste jeg et interview i DSBs Ud & Se med hele Danmarks Tine Bryld om hendes opture og nedture i livet. Interviewet sluttede med en sætning, der har brændt sig fast i nethinden: “Et voksent menneske kan klare sig selv. Man kan ikke bare coache sig igennem tilværelsen”.
Hun taler om, at alle omkostningerne ved livet efterhånden er blevet fjernet eller overflødiggjort. Vi vil helst have et smertefrit liv, så vi forsøger at finde måder at undgå smerten på. Jeg er fuldstændig enig – vi må tage livet i medgang og modgang. Selvfølgelig er coaching ikke svaret på alt eller fixet, der fjerner vores smerte eller problemer.
Hvad kan coachen hjælpe dig med?
Men ligesom vi bruger vores venner og familie til at tale med i svære situationer, kan det også være gavnligt at tale med en kompetent person i relation til vores arbejdsmæssige udfordringer. Det er ikke det samme som at overlade problemerne til andre eller at bekende sig til en “fiks mig”-kultur. Tværtimod kan en coach eller anden uvildig person stille kritiske spørgsmål og bidrage til, at vi ser situationen i et klarere perspektiv og derudfra kan handle og skabe en ny og mere hensigtsmæssig situation for os selv.
De fleste af mine coaching-kunder kommer, fordi de har brug for at prioritere og planlægge deres opgaver, skabe en mere hensigtsmæssig balance mellem arbejdsliv og familieliv, reducere deres stress-niveau eller træffe en vigtig beslutning. Det betyder ikke, at det er mit ansvar, at kunden når sit mål. Det er stadig os selv, der skal lave arbejdet og har ansvaret for at realisere vores ønsker. Men min erfaring er, at med en coach på sidelinien bliver vejen som regel nemmere og hurtigere.
Jeg benytter mig selv jævnligt af coaches. Senest i forbindelse med at jeg skulle sætte nye mål for min virksomhed. I princippet en opgave jeg selv kunne klare. Men ligesom de færreste ledere holder udviklingssamtaler med sig selv, kan det også som selvstændig være svært at stille sig selv alle de relevante, kritiske spørgsmål. Ofte har vi blinde vinkler – adfærdsmønstre og overbevisninger, vi ikke selv er bevidste om. Det og meget andet kan en coach hjælpe med at sætte fokus på og udfordre.
En af fordelene ved en coach eller anden form for professionel sparringspartner er, at vedkommende er upartisk, ikke har en skjult agenda eller egne følelser investeret i samtalen, og at vedkommendes vigtigste rolle er at hjælpe dig. Samtidig er han eller hun trænet i at lytte og stille de spørgsmål, der hjælper dig videre.
Det behøver imidlertid ikke at koste dig noget. Det er langt fra altid nødvendigt at betale for personlig coaching. Du kan sagtens benytte dig af en god kollega eller en anden person i dit netværk, som er god til at lytte og stille spørgsmål. Dog kan det være en god idé på forhånd at aftale nogle rammer eller spilleregler for samtalens forløb.
Så nej, man kan ikke coache sig igennem tilværelsen, men sommetider hjælper det at have en kompetent lytter og spørger ved sin side.