Er du sikker på, at det er en god idé?

Netop hjemvendt fra ferie med fuldt opladede batterier er jeg klar til at gå i krig med den kommende kursussæson. Og, har jeg netop opdaget, er jeg lige ved at begå en af de brølere, jeg altid selv advarer om på mine kurser!

Jeg har nemlig fået en alle tiders god idé. Faktisk er den så god, at jeg er nødt til straks at handle på den med det samme. Derfor befinder jeg mig nu i en situation, hvor jeg skal til at ringe til min grafiker og sætte ham i gang med at lave prisoverslag, lave udkast til skabeloner, indhente tilbud fra underleverandører og en masse andre ting.

Men netop som jeg rækker ud efter telefonen, dukker et billede af en tidligere chef op for mit indre. Han var en fantastisk chef, der altid sprudlede af energi, så nye muligheder i alt og som regel havde gang i 5-10 nye ideer på samme tid. Han havde også for vane at søsætte ideerne hurtigst muligt. Som medarbejder var det skønt med en handlekraftig chef. Mindre skønt var det imidlertid, når man havde knoklet for at have budget, udkast, projektbeskrivelse etc. klar inden deadline, og herefter fandt ud af, at interessen for ideen var kølnet gevaldigt i den mellemliggende tid. Eller at andre søsatte ideer havde overtaget den oprindelige idés plads.

Følelsen af at have spildt tiden, mens ens andre arbejdsopgaver var blevet udskudt, var ikke bare demotiverende men også handlingslammende i forhold til alle de øvrige ventende bunker.

Med tiden udviklede en lille intern joke sig i afdelingen: ”Vent, til han spørger efter opgaven tredje gang. Så ved du med sikkerhed, at ideen er holdbar og dermed værd at bruge tid på.”

Groft? Snarere en måde at ”trykprøve” opgavens relevans og værdi. Alt for meget tid går tabt i erhvervslivet såvel som i offentlige organisationer, når projekter og ideer hovedløst bliver igangsat uden, at nogen tænker på eller tør at sætte spørgsmålstegn ved, om ideen overhovedet er god.

Vi har bestemt brug for de gode påhit. Kreativitet og innovation er grundpiller i de fleste organisationer. Men vi skal sikre os, at vi investerer den begrænsede ressource, som tiden nu en gang er, dér, hvor den skaber mest værdi og giver størst afkast. Nogle ideer er bare bedre end andre, og nogle ideer skal forblive på tegnebrættet! Andre skal videreudvikles og reflekteres over, inden vi sætter hele maskineriet i gang.

Præcis sådan forholder det sig med min idé, går det op for mig. Bevares, den er stadig fantastisk, og den skal med garanti føres ud i livet. Men inden da vil jeg lige bruge lidt mere tid på at få den helt på plads. Så når jeg ringer til min grafiker, ved jeg præcist, hvad jeg har brug for, OG lige så vigtigt: At projektet ikke ender med at samle støv i hjørnet, mens min grafiker ærgrer sig over al den tid, han spildte på mit pludselige indfald, der bare skulle i gang med det samme!

God arbejdslyst!

Mange hilsener,
Trine

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *