Er vi blevet dårligere til at fastholde fokus?

Sådan lyder det hyppigste spørgsmål, når jeg i disse dage bliver interviewet af pressen om min nye bog FOKUS, som udkommer på mandag. JA, er det korte svar!

Det er der mange gode grunde til. Mikrokedsomhed, krav om tilgængelighed og korte svartider, eksekveringstrang og informationsmængder er blot nogle af de årsager, jeg behandler i bogen. Fokus er blevet den nye knappe ressource, som vi alle higer efter. Heldigvis er der masser af muligheder for at genoptræne og styrke fokus. Bogen er spækket med metoder til at skabe gode arbejdsbetingelser for hjernen, og der er masser af eksempler på quick fixes og lavthængede frugter – lige til at plukke så du igen kan få et knivskarpt fokus. Her kommer to eksempler:

Visuelle forstyrrelser fjerner fokus

Vores sanseapparat er unikt, og derfor påvirker de mange daglige sansemæssige input os på forskellig vis. Et godt eksempel er vores synssans, der registrerer visuelle input. For nogle mennesker virker disse input forstyrrende og gør det svært at fastholde fokus på det, de er i gang med. Visuelle forstyrrelser spænder vidt fra ting i vores synsfelt, rod og bevægelse til skarpt eller uskarpt lys og farver.

Mange års arbejde i storrumskontorer har lært mig, at jeg nemt bliver forstyrret af visuelle indtryk. Det kommer til udtryk på to måder i både mit arbejdsliv og privatliv: Hver gang nogen bevæger sig i rummet, fanger min opmærksomhed det, og instinktivt kigger jeg op. Forbipasserende kan nemt opfatte øjenkontakten som en invitation til samtale, og dermed ryger mit fokus. Da jeg er visuelt nem at forstyrre, skal jeg tænke over, hvor jeg placerer mig, og hvordan jeg indretter min arbejdsplads, hvis jeg skal undgå at havne i en malstrøm af forstyrrelser.

Samme situation gør sig gældende i mit privatliv. Hvis jeg sidder på en café og snakker med en veninde, kan jeg have svært ved at fokusere på samtalen, fordi jeg bliver afledt af gæster, der kommer og går. Hvis jeg på forhånd ved, at en vigtig samtale vil kræve mit fulde fokus, foreslår jeg derfor ofte, at vi går en tur i stedet eller finder et roligere sted. At praktisere gående samtaler er i øvrigt en god idé af den grund, at ikke alle mennesker nyder at kigge deres samtalepartner dybt i øjnene. For dem kan selve øjenkontakten være forstyrrende, og de har langt nemmere ved at lytte og svare koncentreret, hvis de kan hvile blikket på et mere neutralt objekt. Jeg har god erfaring med at have visse samtaler med mine teenagebørn, når vi kører bil. Under en køretur dukker nogle naturlige pauser op, der giver tid og rum til refleksion. En bonus ved dette format er, at de ikke kan forlade samtalen, hvis de bliver irriterede på mig.

Vind en gratis bog

Skriv i kommentarfeltet, hvorfor lige netop DU har brug for at blive bedre til at fokusere. Så deltager du i konkurrencen om et gratis eksemplar af bogen ”FOKUS – sådan skaber du gode arbejdsbetingelser for din hjerne”.

Jeg trækker lod mandag den 10. januar, når bogen bliver udgivet.

Mange hilsener, Trine


19 kommentarer til “Er vi blevet dårligere til at fastholde fokus?

  1. Jeg har helt vildt brug for at vinde denne bog og lære at holde mit fokus. Jeg er ved at vækste min virksomhed og jeg zapper rundt mellem relevante ting, men producerer ikke rigtig noget.
    Please hjælp mig.

  2. Har generelt en følelse af at jeg zapper for meget rundt i mine opgaver i løbet af dagen , og dette simpelt hen ” dræber ” både min effektivitet samt ikke mindst min kreativitet i mit arbejde. Forsøger med daglige ” to do ” lister ” …men må bare ganske ofte konstatere at jeg sjældent kommer igennem hvad jeg har planlagt , da der tit kommer nye haste opgaver i vejen i løbet af dagen .. eller man får tit undervureret tidsbehovet for de opgaver man har planlagt

  3. Mit fokus er blevet dårligere gennem årene – og jeg oplever det typisk i forbindelse med større opgaver, læsning af længere tekst (fx bøger) – her kan mit fokus let forsvinde, tålmodigheden ryge.
    Det vil jeg gerne blive bedre til – både arbejdsmæssigt som lærer og privat – måske kan jeg endda være heldig at lære tips og tricks som selv teenagere vil lytte til… 😉

  4. Jeg kan faktisk godt genkende det med det visuelle fokus, men har aldrig tænkt over vigtigheden af det. Jeg troede den gode plads var den, hvor man kan overskue hele storrumskontoret og ikke har nogen kolleger siddende bag sig. Men egentlig giver det jo utroligt meget forstyrrelse. Nu vil jeg da overveje at have en væg som baggrund i stedet 😉 Er enormt nysgerrig på at læse din nye bog.

  5. Jeg vil gerne kunne bevare fokus i en travl dag som leder

    Der er rigtig mange “to do”, men samtidig mange “må jeg lige forstyrre 2 sekunder” og man kan meget nemt miste fokus og komme til at zig zagge mellem opgaver hvis det er svært at holde fokus på større og komplekse sager

  6. Jeg glæder mig til at læse din bog!

    Jeg knækkede sammen i sommers med arbejdsrelateret stress. Vendte delvist retur i oktober, hvor jeg de første to måneder fik et enmandskontor. Efter nytår er jeg rykket ind på min gamle plads i storrumskontoret. Her sidder jeg som den første, når man træder ind på kontoret (derfor er mit skrivebord også omdøbt til ‘banegårdspladsen’).
    Jeg er netop den type, som du beskriver, der kigger op, når der kommer kunder eller andre kolleger ind – med det resultat, at de opfatter det som mig, de skal henvende sig til og forstyrre…

  7. Som pensionist og vel (lidt) ældre har jeg oplevet at mine evner til at holde fokus i længere tid, er blevet svækket , og det på trods af at mine muligheder for at arbejde uforstyrret er blevet større 🙁

    Jeg vil rigtigt gerne genvinde evnen, for jeg har engageret mig i 117 ting som alle (til tider) kræver fokus og nærvær. Særligt mine ledelsesopgaver i frivillige foreninger synes jeg kræver mere fokus.

  8. Jeg har en kollega for hvem det at holde fokus er decideret umulig. Ikke at jeg selv er et unikum til det, bevares men hende her kan, under en helt kort samtale om noget arbejdsmæssigt, fortælle mig at nu starter hendes robotplæneklipper eller der er nogen ved hoveddøren derhjemme, ganske enkelt fordi hun får det at vide på sit apple watch som forstyrrer hende med alt.
    Står hun og ser ud af vinduet mens vi taler sammen, igen om noget arbejdsrelateret, kommenterer hun løbende på det hun ser og jeg mister helt tråden. Det gør hun også, for hun træder vande og gentager sig selv og det ender med nogle unødigt lange samtaler. Det er virkelig frustrerende og jeg siger det med et smil og så griner hun lidt og fortsætter. Hun mener selv hun kan styre det, men det kan jeg jo se, at hun ikke kan. Jeg er meget glad for hende generelt og hun vil have SÅ godt af at læse din bog :o)

  9. Den skal hjælpe både mine medarbejdere og jeg til, at genskabe fokus efter tilbagevenden til kontoret.

  10. Jeg ville gerne vinde bogen, for at få gode råd samt vejledning til hvordan jeg kan oprette holde fokus i en hverdag med mange opgaver, afbrydelser og hoppen til og fra imellem mail, opkald, projekter, systemer og programmer mv. foruden at kontoret er en banegård bestående af mange blandede spørgsmål om “alt”, i disse situationer, kan det være ret svært at holde fokus.

  11. Du rammer så meget plet hos mig med dine eksempler. Jeg er en af dem, som ikke kan holde fokus under en samtale, hvis jeg f.eks. samtidig skal have øjenkontakt, eller der foregår andre samtaler eller aktiviteter i rummet. Min mand beskylder mig ofte for ikke at lytte aktivt, noget som han selv mestrer, selvom fjernsynet kører, emhætten larmer osv.
    Og så har vi en 11-årig datter, der er meget for tidligt født (i 25. uge) og som lider af sanseintegrationsforstyrrelser. Hendes fokus kan forstyrres af en fugl på himlen, en myg, en interessant farve på væggen, ja hvadsomhelst. Når hun skal lave lektier, fjerner vi alle genstande fra bordet, trækker gardinerne for og går rundt på listesko. Måske der i din bog er nogle gode tips, der kunne hjælpe både hende og mig. Jeg glæder mig til at læse den 🙂

  12. Fordi det altid er godt med inspiration på området. Har været med på et af dine webinarer via IDA, meget inspirerende

  13. Fordi det altid er godt med inspiration på området. Har været med på et af dine webinarer via IDA, meget inspirerende, men vi kan alle lære og blive bedre til at holde fokus, og kunne være fedt med nogle flere værktøjer.

  14. Fordi det kræver alt mit fokus at være både medarbejder, mor, kæreste, hjemmets projektleder og mig. Og hold da op, hvor jeg genkender din beskrivelse af at blive visuelt distraheret – det er noget af det der gør, at jeg har rigtig svært ved at arbejde hjemme, for der er bare ting alle steder jeg kigger hen.

  15. Ganske simpelthen fordi jeg zapper rundt i løbet af arbejdsdagen, bliver nemt afledt i mine opgaver når nye mails tjekker ind eller andre på kontoret taler. Jeg mærker øget forvirring og stress.
    I fritiden har jeg svært ved at sætte mig ned og koncentrere mig om at læse en bog.

  16. Min hjerne har brug for vitaminerne fra de lavthængende frugter – jeg er glad for at de hænger lavt, for min fysiske højde er nede i det lag :-). Jeg har et meget vekslende arbejde og bruger for meget tid til at “lande” i de forskellige opgaver især på kontoret med 14 mennesker og gennemgang. Så ja tak til en helt sikkert lige så inspirerende bog, som alt det andet du har udgivet. Hilsen Tina

  17. Min nysgerrighed vinder for ofte over min ønske om at være fuldt ud nærværende over for min familie, venner, kolleger, kunder osv. Jeg lader mig distrahere af diverse forstyrrelser, selvom jeg ønsker at være til stede kun for den, jeg står over for. Derfor vil jeg gerne vinde din nye bog.

  18. Jeg er en af dem der bliver forstyrret både visuelt og auditiv, og jeg genkender 100 % dét med øjenkontakt. Så jeg forestiller mig at jeg vil få rigtig meget ud af at læse din bog. Skønt hvis jeg kan vinde den. Stort til lykke med din nye bog i dag 🙂

  19. Kære alle

    Tusind tak for jeres kommentarer og relevante input! Vinderen er nu udtrukket, og den heldige modtager af bogen FOKUS er Marie Pedersen.

    Tillykke til Marie:-)

    Mange hilsener, Trine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *