Jeg kan virkelig godt forstå, at det til tider kan være vanskeligt for mænd og kvinder at forstå hinanden! Uanset hvor meget jeg øver mig på at kommunikere med mennesker, der er anderledes end mig selv, kommer jeg ind imellem til kort. Fx er jeg typen, der taler meget, har en mening om det meste og gerne deler den med omverdenen. Folk, der har langt færre ord i sig og ikke føler behov for at involvere resten af verden i, hvad de tænker og føler, kan blive både overvældede og måske endda irriterede på min type.
Jeg tænker bedst, når jeg taler, så hvis du spørger mig om noget, jeg ikke har tænkt over før, vil jeg foretrække at finde svaret i en dialog med dig. Igennem årene har jeg lært, at andre kan have brug for at tænke over et givent spørgsmål, især hvis det er af emotionel karakter, og gerne i nogle dage. Inden jeg fandt ud af, at det var sådan, kunne jeg i et parforhold blive både frustreret og vred, når min partner ikke svarede på mine spørgsmål. Jeg opfattede det som mangel på interesse. Når han flere dage senere var klar til at tale om spørgsmålet, havde jeg glemt, at jeg overhovedet havde stillet det, og samtalen blev hurtigt akavet.
Jeg behøver vel ikke fortælle dig, at forskellige personligheder og måder at kommunikere på kan give anledning til visse udfordringer i relationen til vores partner?
Ak ja, kommunikation er en svær disciplin, og det bliver ikke nemmere, når det er mænd og kvinder, der skal tale sammen. Det har jeg lært af 15 års samliv med min kære husbond og af min gode kollega og sparringspartner Jytte Hollender, der underviser i kunsten at kommunikere med det modsatte køn. Sammen med sin mand, Mike, har Jytte desuden en YouTubekanal, der på humoristisk og konkret vis guider os til at forstå, hvordan mænd og kvinder kommunikerer, og hvordan vi undgår de mange trælse og unødvendige misforståelser, der kan opstå i en travl hverdag.
Effektiv kommunikation i travle børnefamilier (af Jytte Hollender)
Har du også nogle gange svært ved at forstå din ægtefælle/kæreste/partner?
Det kan være sin sag at få kommunikationen til at fungere, specielt når man er presset på tid og har en travl hverdag med arbejde, mange aktiviteter, aflevere og hente børn i institution og skole og kørsel til og fra fritidsaktiviteter.
Feminin og maskulin kommunikationsform
Oveni tidspresset kommer også den store udfordring, at mænd og kvinder generelt har forskellige kommunikationsformer.
Kvinder er ofte indirekte i deres kommunikation og indikerer eller hentyder til, hvad de ønsker. Det er mænd generelt ikke særlige gode til at opfatte. Prøv at se disse eksempler på forskellen mellem de to typer af kommunikation.
Indirekte (feminin kommunikationsform) |
Direkte (maskulin kommunikationsform) |
”Det lyder som om Anton er urolig… ”
|
”Vil du gå ind og se til Anton? ” |
”Man kunne også planlægge næste uges aktiviteter… ”
|
”Lad os planlægge næste uges aktiviteter nu” |
”Der er altså temmelig beskidt på badeværelset… ”
|
”Vil du gøre rent på badeværelset? ” |
Og klassikeren: ”Skraldespanden er fuld! ” |
Fyld selv ud her 🙂
|
Når kvinden i familien to gange har sagt ”Der er altså temmelig beskidt på badeværelset”, og der stadig ikke er blevet gjort rent, så kan tredje gang godt blive udtrykt noget mere spidst! Men manden har formodentlig blot opfattet som en information og en konstatering i stedet for en anmodning om at gøre noget.
Mænd er ofte meget mere direkte, og det kan blive opfattet som aggressivt af kvinder. Herfra kan en ellers harmløs samtale nemt eskalere.
Hvis du kan genkende dette, så se denne oplysende og underholdende 5 minutters video, hvor du lærer, hvordan du med få ændringer kan forbedre din kommunikation med din partner/ægtefælle.
Det gode tip er at tage jer tid til at tale om disse forskelle og prøve at justere jeres kommunikationsform til situationen og til hinanden. I vil kunne spare meget tid og undgå både frustration, irritation og konflikter.
Mike&Jytte deler deres erfaringer og viden om forskellene på mænd og kvinders kommunikationsform. Følg os på Facebook eller abonner på vores Youtube kanal og få besked, når vi deler nye videoer.
Det er faktisk ret meget spot on 😉 Jeg har selv sværest ved at fange den indirekte kommunikation, der er formuleret som et spørgsmål: Tror du X er sådan? Tror du Anton har Y? Hvad er tror du vi skal med Z i næste uge?
…og så kan jeg virkelig godt lide Mikes måde at kommunikere på. Sikke en ro.
Hej Søren
Tak for din tilbagemelding. Jeg kan faktisk også selv blive lidt forvirret, når kommunikationen bliver FOR indirekte, eller indeholder skjulte hentydninger!
Ja, han er skøn:-)
Mh Trine