Torsdag den 27. oktober bliver jeg interviewet i programmet Smutvejen på P4 kl. ca. 12.45. Her kan du høre mere om, hvordan du kan sige nej uden at bruge ordet “nej”.
Hør udsendelsen her
Få flere tips
Gider du lige… det ta’r kun et øjeblik?
Læs mere om sekretærers daglige udfordringer med mange afbrydelser og forventninger om et tårnhøjt serviceniveau. I denne artikel fra HK Privatbladet finder du tips til at sige fra på en god og konstruktiv måde: Gider du lige… det ta’r kun et øjeblik?
Uddrag for nyhedsbrevet”Sig nej – helt uden at bruge ordet Nej”:
At lære at sige fra på en god måde – og at gøre det uden dårlig samvittighed – står højt på ønskelisten hos mange travle ledere og medarbejdere.
Flinkeskolen lever i bedste velgående
De fleste af os går stadig i Flinkeskolen, hvor vi ender med at sige ja til alt for meget, herunder også opgaver, der slet ikke hører hjemme på vores skrivebord. Hvorfor er vi så flinke? Her er de hyppigste årsager:
- Angst for ikke at være god nok eller slå til
- Behov for anerkendelse
- Bekymringer om hvad andre mon tænker om os
- Dårlig samvittighed over at lade andre i stikken
- Risiko for, at et nej kan være karrierehæmmende
- Hvad er din årsag?
Sure kællinger og tarvelige kolleger
Læg mærke til, hvordan du tænker og taler om sige nej til noget. Jeg hører mange mennesker bruge vendinger som: “Jeg har ikke lyst til at være kontant, en sur kælling, firmaets nej-siger, den der ikke vil hjælpe andre” etc. Alene vores sprogbrug er nok til, at de færreste har lyst til at sige fra.
Men er du virkelig skrap eller uvenlig, hvis du ikke altid siger ja? Hvis du altid siger ja til andre, ender du rent faktisk med at sige nej til dig selv. Og spørgsmålet er, hvem der nyder den største respekt i sidste ende: Den evige ja-siger eller vedkommende, der tillader sig at sige nej en gang i mellem?
Du kan også spørge dig selv:
- Får du løn for at løse alle de ekstra opgaver?
- Hvem takker dig, når du endnu en gang sidder til langt ud på aftenen og samtidig må sige nej til familie, fritidsaktiviteter og dig selv?
- Hvorfor skal DU have dårlig samvittighed over, at der er for mange opgaver i forhold til eksisterende ressourcer og tid?
Tips til at sige nej – uden at sige nej
Aversionen mod ordet Nej er stor. Hvis du er blandt dem, der ikke kan presse Nej’et ud af munden, er her en række forslag til, hvordan du alligevel kan sige fra på en konstruktiv måde:
- Er det egentlig min opgave?
- Hvis jeg skal påtage mig denne opgave, hvad skal jeg så nedprioritere?
- Kan jeg løse noget af opgaven i stedet for den hele?
- Kan du eller jeg få en anden til at løse opgaven?
- Skal jeg vise dig, hvordan man gør/hvor du kan finde ud af det?
- Hvad prioriterer du højest – A eller B?
- Hvad er konsekvensen, hvis jeg ikke når det/ikke laver det?
- Hvad er Plan B?
(uddrag fra bogen “Førstehjælp til travle medarbejdere“, Gyldendal Business 2008)
Og husk, at belønningen er, at både selvrespekten og tiden til dig selv og din familie stiger.