Køreplan til den næste børnefødselsdag – et sikkert hit!

Jeg har lavet et samarbejde med Anne fra Ugeplan.dk om at skrive 12 artikler til hendes læsere igennem 2016. Som abonnent på mit Trine Kolding Ugeplan.dknyhedsbrev får du automatisk et nyhedsbrev med artiklen. Du kan også læse dem ved at tilmelde dig Ugeplan.dks nyhedsbrev her.

Eller læse mere om Anne og hendes Ugeplaner her.

 I sidste nyhedsbrev skrev jeg om mit besøg hos børnefamilien, der vandt to timers familiecoaching i Ugeplan.dk’s konkurrence. Her fik du 11 tips, der hjælper til mere nattesøvn. Denne gang får du flere tips fra samtalen med børnefamilien, der ønskede sig mere tid og overskud i en travl hverdag med tre små børn.

Køreplan til børnefødselsdagen – gæsterne vil elske det!

Familiens ældste barn fylder snart år, og især mor kunne godt tænke sig en konkret køreplan for den kommende børnefødselsdag. Det fik hun selvfølgelig! Dette program er fra mine tvillingedrenges otte års fødselsdag.

Vi har rigtig god erfaring med at visualisere et program for fødselsdagsfesten. Inden gæsterne kommer, har vi både skrevet og tegnet programmet på et stort stykke karton. Især tegningerne gør det overskueligt og nemt at huske for børnene. De fleste børn kan godt lide at vide, hvad der skal ske, og at er en vis struktur. Når alle er ankommet, samles vi og gennemgår programmet. Er børnene store nok til at kunne læse, beder vi dem hjælpe os med at læse punkterne højt. Bagefter hænger vi det et synligt sted, så alle kan se, hvad der skal ske i løbet af de næste par timer.

Programmet – punkt for punkt

1) Tophemmelige boller med quiz: Helt almindelige fødselsdagsboller, men med en indbagt overraskelse. I hver bolle ligger en sammenfoldet seddel (vi brugte bagepapir og skrev med blyant) med et ord og et tal. Børnene fik blot at vide, at der var noget meget hemmeligt ved bollerne, og de skulle selv finde ud af hvad. Efter kort tid opdagede de første, at der inde i bollen var bagt en seddel med følgende:
1. Et tal (1-5)
2. Et ord

Når alle havde spist deres bolle (og ikke også sedlen, som en kom til at gøre!), skulle de finde sammen i grupper med de, der havde samme nummer. I gruppe 1 havde hvert barn en seddel med et ord, som de nu skulle finde ud af at sætte sammen til et spørgsmål, fx: Hvad – hedder – de – to – kaniner? Ligeledes havde de andre grupper ord, der tilsammen dannede et spørgsmål. De 5 spørgsmål var en quiz om fødselsdagsbarnet, som grupperne skulle svare på.

Et lille trick-spørgsmål: Hvor gammel er Mikkel? Gruppen svarede selvfølgelig otte år, meeeen faktisk fyldte han først otte år weekenden efter. Aktiviteten er også beskrevet i bogen ”Legende let” sammen med opskriften på nogle gode fødselsdagsboller. Det var en sjov måde at starte fødselsdagen på samtidig med, at børnene fik stillet den værste sult.

Tillæg til punkt 1.
2) Kender du Rasmus? Et år har vi også lavet en anden quiz med spørgsmål, der handlede om fødselaren. Quizzen er vedhæftet som inspiration og til at spare dig tid: Så kan du bare ændre formuleringerne. Det gælder selvfølgelig om at have flest rigtige!

Download quizzen her

3) Flødeskumskast: En legendarisk aktivitet til vores børnefødselsdage, der med garanti sikrer, at festen bliver et hit. Vi slipper vist aldrig af med denne leg, hvis det står til børnene! Her er, hvad du skal gøre:

  • Få fat i træplade stor nok til, at du kan stå bag den og være dækket.
  • Skær hul til hovedet.
  • Mal skydeskive på – det er detaljerne, der fuldender oplevelsen for ungerne.
  • Køb muffinforme (fx. 4 stk.) pr. barn. Vigtigt: Vælg nogle, der er bløde i materialet, ellers kan det være svært at ramme. Dem på billedet er fra Super Brugsen og ret billige.
  • Sørg for masser af flødeskum. Billigst at piske selv, men meget nemmere at bruge skum på dåse. Fås i alle supermarkeder. Vi brugte 3 1/2 dåse til 20 børn med hver 4 muffinforme fyldt med flødeskum.
  • Afspærring: Sørg for at børnene står bag noget – et reb, en bom, alt kan bruges. Ellers rykker de tættere og tættere på.
  • Forklar reglerne grundigt – fx. at det ikke er tilladt at gå bagom pladen og kaste direkte på ham eller hende i hullet (taler af erfaring!) Og fortæl dem, hvor mange kast de har. Du kan se vores regler på billedet.
  • Er du den heldige: Det tager ca. tre hårvaske at få rent hår igen!
  • Nu er du klar til en aktivitet, der vil blive efterspurgt år efter år.

4) Pakke gaver op: Vi bruger legen ”Flasken peger på” for at undgå eventuelle diskussioner om, hvis gave skal åbnes først. Fødselsdagsbarnet snurrer flasken, og den som flasken peger på, giver sin gave.

5) Kage

6) Fri leg: Der plejer at være ca. 20 minutter tilbage til fri leg, og det passer rigtig fint.

7) Slikposer: Inden fødselsdagen laver vi et eksempel klar på bordet, der viser, hvor meget og hvilken kombination af slik, der skal i poserne. Så blander drengene selv poserne. Somme tider har de inviteret bedstevennen over, en time før gæsterne kommer, og så hjælper de hinanden. Det er en god måde at beskæftige det forventningsfulde fødselsdagsbarn på. Vi har købt en kasse af de knap så store slikposer (er hæftet på selve programmet) – så ser det ud af mere. Mange slikposer i dag er så store, at selv om man putter rigtig meget slik i, ser det stadig ikke ud af meget. Optisk bedrag er vejen frem!

Stop, mens legen er god

Endnu et godt tip! Vi har med vilje reduceret længden af børnefødselsdagene fra tre timer til to. Vores erfaring er, at den sidste time ofte er lidt lang at komme igennem – både for voksne og børn. Børnene har været spændte op til arrangementet, og nu er alle ved at være mætte af indtryk, leg, støj etc. Efter vi begyndte på to timers fødselsdage, har vi stort ikke haft nogle diskussioner eller større udbrud blandt børnene. Tværtimod er alle gået glade og tilfredse hjem, og vi kan komme i bad efter flødeskumskastene!

Rigtig god fornøjelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *