Lever du i den perfekte verden eller den realistiske verden?

I den perfekte verden har vi tid og penge nok. Vores børn er glade og altid nemme at have med at gøre. Huset er pletfrit og indretningen på niveau med Bo Bedre. Parforholdet er altid fuldt af kærlighed og gensidig respekt, og sexlivet er naturligvis fantastisk. Vi køber altid økologisk, og vennerne kommer tit forbi til middag og rødvinssnak ved langbordet.

STOP! Jeg bliver udmattet blot ved tanken om, hvad et liv i den perfekte verden ville kræve af mig. Kender du egentlig nogen, der lever sådan et liv – bortset fra dem i damebladene? I den virkelige verden, hvor du og jeg og de fleste andre mennesker bor, findes glansbilledlivet ikke. Heldigvis, for prøv at forestil dig, hvor mange ressourcer og hvor meget tid det kræver at opretholde et fejlfrit liv.

Hvem sammenligner du dig selv med?

Når vi kigger på, hvordan omgivelserne har valgt at indrette deres liv, ser vi som regel kun overfladen. Vi ser dét, der fungerer. Af gode grunde for hvem har lyst til at udstille alle deres fejl og mangler? Problemet opstår, når vi begynder at sammenligne os med andres overflader. Lad mig give dig et eksempel fra min hverdag. Jeg underviste en gruppe højtuddannede karrieremennesker. Under frokosten går det op for mig, at en af deltagerne også har tvillinger. Nysgerrigt spørger jeg, om hun også syntes, at de første par år havde været hårde. Og overrasket bliver jeg, da hun svarer, at hun da syntes, det havde været hårdt med to spædbørn, men at kun de første tre måneder havde føltes som overlevelse. I min verden var de tre første ÅR en oplevelse af næsten konstant overlevelse.

Da hun herefter fortæller, at de faktisk fik en uplanlagt efternøler kort tid efter og derfor havde tre blebørn under to år på samme tid, pseudotrillinger som hun selv kalder det, falder jeg direkte i sammenligningsfælden og begynder at spekulere over, hvorfor hun ikke har oplevet det på samme måde som jeg. ”Hvad gør jeg mon galt?” er en typisk tanke, når vi sammenligner os med overfladen. Jeg kender faktisk ikke andet til hende, end at hun har et karrierejob, er mor til tre og tilsyneladende stornyder det.

Senere i samtalen dukker nye informationer op, nemlig at børnene fra ganske små har sovet igennem hver nat, samt at hun og hendes mand har valgt at have hushjælp 25 timer om ugen, så de kan koncentrere sig om at være sammen med børnene. Valget om at huse en au pair har været en nødvendighed for rent praktisk at overleve en travl hverdag med tre blebørn og undgå at bruge al tiden på huslige pligter. I stedet kan de have tid sammen som familie. Nogle temmelig væsentlige faktorer at tage med, når jeg begynder at sammenligne vores respektive situationer.

Vi er forskellige!

Først og fremmest er vi mennesker forskellige og reagerer forskelligt på givne situationer. Måske har den føromtalte kvinde med de tre små børn altid ønsket sig netop tre børn, måske har hun, som i dette konkrete tilfælde, et højt energiniveau, og måske er hun bare ikke sådan at slå ud. Derfor skal vi være opmærksomme på, hvem vi sammenligner os med. Og hvis vi sammenligner, er vi nødt til at spørge ind til sammenligningsgrundlaget – hvad sammenligner vi os på baggrund af? Har vi samme økonomiske muligheder, samme muligheder for fleksibilitet i jobbet, samme energiniveau etc.? Og ikke mindst: Har vi de samme værdier?

Der findes et hav af måder at indrette sit arbejds- og familieliv på. Vi træffer alle sammen nogle konkrete valg, når vi indretter os, og ethvert valg har konsekvenser. Hvis du sammenligner dig selv med andre, så husk at sammenligne fordele og konsekvenser frem for blot at kigge på overfladerne. Fordelene og konsekvenserne er dem, vi hver især skal leve med i hverdagen. Har du f.eks. fravalgt at have hjælp i huset, nytter det ikke at sammenligne dig selv med familier med au pair og undre dig over, hvorfor du ikke kan nå det samme som dem. Næste gang du støder på et såkaldt glansbillede, så find nysgerrigheden frem og se, om du samtidig kan få gode fif og idéer til dit eget familieliv:

  • Hvordan har I indrettet jeres dagligdag?
  • Hvordan får I jeres arbejdsliv og familieliv til at hænge sammen?
  • Hvad er fordelene ved den måde, I gør tingene på?

Mange hilsener, Trine

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *