Nem måde at spare tid næsten hver dag

Jeg har lavet et samarbejde med Anne fra Ugeplan.dk om at skrive 12 artikler til hendes læsere igennem 2016. Som abonnent på mit Trine Kolding Ugeplan.dknyhedsbrev får du automatisk et nyhedsbrev med artiklen. Du kan også læse dem ved at tilmelde dig Ugeplan.dks nyhedsbrev her.

Eller læse mere om Anne og hendes Ugeplaner her.

Ifølge magasinet Samvirke ser mønsteret for danskernes indkøb af madvarer således ud:

”Næsten alle køber madvarer hver uge, og 15 procent af danskerne kommer i et supermarked hver dag. Flertallet – 60 procent – af danskerne handler fire eller flere gange hver uge.” (Samvirke, marts 2016)

Det er ikke så få gange! Hvor mange gange om ugen handler jeres familie? Hvor lang tid tager det? Glem ikke transporten hver gang! Hører du til flertallet, der handler flere gange om ugen, kan du med garanti spare rigtig meget tid hver uge ved blot at følge nogle enkle principper:

1. Struktureret indkøbsliste
2. Madplaner (ja, det lyder kedeligt, men behøver ikke at være det!)
3. Intelligent planlægning
4. Særlige indkøbsnet til hurtigpakning af varerne

Struktureret indkøbsliste

Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har skrevet på indkøbslisten: To pakker rugbrød, seks liter mælk, toiletpapir, havregryn etc. Bare tanken om det gør mig træt. Slut med det! I stedet skal du i gang med at spare tid ved at bruge en struktureret indkøbsliste: en skabelon med alle de varer, du køber igen og igen. Målet er at handle én gang om ugen.

Opret et excelark eller worddokument. Start med at skrive alle de ting ned, du handler enten hver dag/uge eller et par gange om måneden, og gør plads til en kolonne, hvor du kan notere antallet af den enkelte vare. Herefter er det en god idé at liste varerne i samme rækkefølge, som de dukker op i selve supermarkedet. På den måde slipper du for at spilde tiden med at zigzagge dig igennem forretningen. Tro mig, en målrettet liste kan virkelig spare dig for meget tid. Print herefter en stak af indkøbslisten og hæng/læg den tæt ved køleskabet, så du og familien kan tilføje i løbet af ugen. Det tager virkelig ikke mere end to-fem minutter at udfylde skabelonen, inden du skal handle.

Få finder madplaner sexet, men uanset hvad man måtte mene om dem, er et faktum, at de skaber ro og overblik samt sparer dig for en masse tid og feberredninger. Her er en nem måde at komme i gang med madplanerne:

Tag børnene med på biblioteket, og lån en masse kogebøger. Især er børnekogebøgerne med mange billeder gode. Udstyr herefter børnene med en masse post its. Bed dem sætte post its på alle de sider, hvor de finder retter, der ser lækre ud. Tag herefter kopi af de valgte sider, og sæt siderne i en mappe. Gerne i plastikcharteks, så opskrifterne kan holde til at blive brugt flere gange. Nu har du et helt katalog med retter, som børnene med garanti kan lide. De kan være med til at bladre i kataloget og udvælge til næste uges madplan. Og husk nu, at du sagtens kan bytte om på retterne, hvis I alligevel ikke har lyst til boller i karry om tirsdagen. Så længe du har de rette ingredienser på køl og frys, kan du sagtens ændre planer undervejs.

Foretrækker du apps, kan du lave selvsamme liste i fx Wunderlist. Du kan også benytte noter på din telefon og lave din strukturerede indkøbsskabelon der. Kopiér denne, når du skal ud og handle, fjern de varer du ikke har brug for denne gang, og vupti, du har en indkøbsliste på fem minutter.

Intelligent planlægning

Tænk smart, og find ud af, hvornår supermarkedet fylder op. Så får du altid de mest friske varer. Lige så vigtigt er det at finde de tidspunkter, hvor færrest handler, så du undgår spildtid ved at stå i kø. Min personlige rekord for ugentligt storindkøb til hele familien, fra jeg står ud af min bil, til jeg sidder i den igen med baggagerummet fyldt med varer: 22 minutter!

Særlige indkøbsnet til hurtigpakning af varerne

En af grundene til, at jeg kan handle så hurtigt er, at jeg har anskaffet mig nogle virkelig smarte indkøbsnet. De hjælper mig til at spare tid og frustration over alt for korte kassebånd. De specielle indkøbsnet hedder ’Cart Helper’. De har hanke, der kan sættes fast i siderne på indkøbsvognen, og to Cart Helpers svarer i volumen til fire-fem indkøbsposer. Det er efterhånden nogle år siden, jeg købte mine, og det er ikke lykkedes mig at finde nogle helt identiske i Danmark. Men fortvivl ikke: En abonnent på mit nyhedsbrev har fundet to fine alternativer hos Lomax og Multikøb.dk. En anden mulighed er at købe nogle sammenklappelige plastikkasser i en størrelse, der passer ned i en indkøbsvogn.

Så mange penge sparer vi hver måned

Det er skønt at spare flere timer om ugen ved at handle på denne måde. Men det allerbedste: vi sparer ca. kr. 2.000,-/måned ved at bruge madplaner og handle effektivt! Se, dét er god motivation for at lave madplaner og handle struktureret.

Mange hilsener, Trine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *