Nyt år – blank kalender

Jeg har lavet et samarbejde med Anne fra Ugeplan.dk om at skrive 12 artikler til hendes læsere igennem Trine Kolding Ugeplan.dk2016. Som abonnent på mit nyhedsbrev får du automatisk et nyhedsbrev med artiklen. Du kan også læse dem ved at tilmelde dig Ugeplan.dks nyhedsbrev herEller læse mere om Anne og hendes Ugeplaner her.

Ved indgangen til 2016 har vi fået et helt kalenderår forærende. Stadig er størstedelen af året uplanlagt og rummer masser af tidsmæssige muligheder. Men… for der er et men! Inden længe er kalenderen igen besat af arrangementer, aftaler, udflugter, fødselsdage osv. Mange af de børnefamilier, jeg møder igennem mit arbejde som underviser og tidscoach, kan berette om aftener og weekender så tæt pakket med ting, der skal gøres, nås, og deltages i, at de næsten får åndenød alene ved tanken.

Mit ønske for børnefamilien anno 2016 er, at vi får mere lyst og mindre pligt ind i dagligdagen. Lyst hos både de store og små familiemedlemmer. Når børnene som det første, når de vågner, spørger: ”Hvad skal vi i dag?”, eller forældrene trætte kigger på hinanden, mens de prøver at mande sig op til endnu en weekend med fuldt dagsprogram, er det på høje tid at ændre kurs.

Prøv noget nyt – familiens månedlige Top 3

I stedet for de klassiske nytårsfortsætter, der ofte har det med at fortone sig i horisonten, vil jeg foreslå, at du og din familie indfører en enkelt ny vane: Familiens månedlige Top 3. En enkel metode til at bringe mere lyst ind i hverdagen. I skal bruge følgende:

  • 1 times tid
  • Post its eller blokke
  • Noget at skrive med til alle familiemedlemmer (i hvert fald dem, der kan skrive!)
  • En krukke, kasse, boks el.lign. med plads til en masse sammenkrøllede post its/papirlapper

Vælg et tidspunkt, hvor I har overskud og lyst til at snakke om, hvad I savner tid til som familie. Alt har ret, store og små ønsker. Det kan være noget, I savner tid til at gøre i hverdagene, i weekenden eller i ferierne.

På et tidspunkt skal I hver især skrive jeres konkrete ønsker ned. Inden I gør det, kan det være en god idé at sætte nogle rammer. Hvis det højeste ønske er at tilbringe den kommende jul på Bahamas, kan det godt være, I lige skal afstemme nogle forventninger! Hvis et ønske koster penge, er det nyttigt at have sat en økonomisk ramme forinden. Samme princip kan gælde for tidsrammen. Taler vi om en aktivitet, der tager et par timer eller flere dage?

Når rammen er sat, skal I hver især ”tømme hovedet” for alle de ting, I kunne ønske jer at have tid til at lave sammen som familie. Store familiemedlemmer hjælper de små med at skrive. En anden mulighed er også at tegne sit ønske. Lad endelig kreativiteten udfolde sig. Skriv eller tegn ét ønske pr. post it eller stykke papir.

Når alle er færdige, krølles sedlerne sammen og lægges i beholderen. Nu er det tid til at trække Familiens Top 3 for den kommende måned. Lad gerne rollen som lykkens gudinde gå på omgang. Når ønskerne er udtrukket, er det tid til at planlægge og sætte tid af til, hvornår I skal gøre det, der står på sedlerne.

TIP! Planlæg nogle aftalefri aftener eller en weekend om måneden

For at undgå at kalenderen bliver propfuld af aftaler, kan I allerede nu i starten af det nye år reservere nogle dage eller en weekend om måneden til nogle af de ønsker, I har skrevet og puttet i beholderen. På den måde er I sikre på, at der altid er tid til de ting, I har lyst til.

Sæt trækning af Familiens Top 3 i kalenderen

Vælg en fast dag i måneden, hvor I samles og trækker den kommende måneds Top 3-ønsker. Den nemmeste måde at indføre nye vaner på er ved at sætte dem i system. De voksne kan oprette en reminder i deres kalender eller telefon, så de husker, hvornår det igen er tid til at sætte lysten i centrum.

Rigtig godt nytår!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *