Sådan får I mest ud af familietiden i vinterferien

Jeg har lavet et samarbejde med Anne fra Ugeplan.dk om at skrive 12 artikler til hendes læsere igennemTrine Kolding Ugeplan.dk 2016. Som abonnent på mit nyhedsbrev får du automatisk et nyhedsbrev med artiklen. Du kan også læse dem ved at tilmelde dig Ugeplan.dks nyhedsbrev her.

Eller læse mere om Anne og hendes Ugeplaner her.

Inden længe er det vinterferie, og jeg glæder mig allerede. Hvis vi tæller begge weekender med, bliver det ni hele dage! Indtil videre står der ingenting i kalenderen. Lige bortset fra 1 ½ times massage. Som i 90 minutter i himlen, hvor det kun handler om mig og afslapning. Jeg går stærkt ind for små oaser i hverdagen, der kan holde humøret og energiniveauet oppe i de mørke vintermåneder. Oaserne kan også involvere resten af min familie, men jeg tror fuld og fast på, at vi alle med et populært udtryk bliver ’bedre udgaver af os selv’, når vi ind imellem har noget alenetid. Når vi passer på os selv, får vi større overskud til andre mennesker.

Ferietid er også tid for tårnhøje forventninger

Jeg indleder nyhedsbrevet med at slå et slag for alenetid, fordi ferietiden også er en tid med mange forventninger til, hvordan vi som familie skal hygge os sammen. Nogle mennesker får energi af at være sammen med andre. Jo flere og jo oftere, jo bedre. Andre trives godt i eget selskab og foretrækker samvær i mindre doser. Selv om vi er i familie med hinanden, er det langt fra sikkert, at vi har samme behov. Vi kan også have vidt forskellige opfattelser af hvad, vi skal bruge ferietiden på, og ikke mindst hvor meget tid vi skal bruge på forskellige aktiviteter.

Især da mine tvillingedrenge var små, havde jeg tårnhøje forventninger til, hvor meget vi skulle hygge os hver dag, og hvor sjove, kreative og pædagogiske aktiviteter, vi skulle lave sammen. Jeg må med skam erkende, at jeg oftest var dødtræt, når dagen var omme. Både fysisk træt af hele tiden at være i gang og for nu at være helt ærlig også træt af mine ellers dejlige unger, fordi dagene sjældent gik, som jeg havde forestillet mig. I løbet af vinterferien kunne jeg bruge timer på at gøre klar til at male, klippe-klistre, spille osv. blot for endnu en gang at opleve, at det kun var sjovt for børnene ½ time, og så ville de hellere noget helt andet! Så kunne jeg gå i gang med at rydde op. I mellemtiden var de blevet sultne, og så gad de øvrigt alligevel ikke det, jeg havde planlagt om eftermiddagen. Ak ja, mine glansbillede-forventninger var svære at efterleve, og pludselig hørte jeg min mors ord komme ud af min mund: ”Det er sundt at kede sig, og nu må I selv finde på noget lave!”

Hvad har DU lyst til?

Hvor irriterende det end er, må jeg jo give hende ret. Det er ikke min opgave som mor at stå på hovedet for mine børn og hele tiden have en aktivitetsplan klar. Da jeg først forligede mig med den tanke, åndede jeg lettet op, og ferierne har været markant hyggeligere siden. Jeg er blevet bedre til at melde ud, hvad jeg har lyst til, fx: ”I eftermiddag har jeg brug for at ligge på sofaen og læse en bog. Når klokken bliver 16, kan vi spille et spil sammen.” Det virker!

Sådan bliver det reelt ferietid for alle

At afstemme forventninger handler om, at alle familiemedlemmer bliver hørt, og at vi i fællesskab beslutter, hvordan vi gerne vil bruge tiden i vinterferien. Både sammen og hver for sig. På den måde bliver det reelt ferietid for alle i familien. For at få det bedste ud af tiden i den kommende ferie, er det en rigtig god idé allerede nu at tale om, hvad I hver især har lyst til:

  • Skal I have aftaler hver dag, eller vil hver anden eller tredje fungere bedre?
  • Skal I skiftes til at bestemme, hvad I skal lave?
  • Skal I lave alting sammen? Eller er det okay at dele sig op?
  • Måske skal I have nogle aftalefrie dage? At holde ferie handler også om ikke hele tiden at skulle noget.
  • Hvad med en pyjamasdag, hvor det er forbudt at tage rigtigt tøj på?
  • I kan også lade jer inspirere af nyhedsbrevet fra januar, der handler om at få mere lyst ind i hverdagen. Lav fx hver især en ønskeliste over, hvad I kunne ønske jer at have tid til at lave sammen som familie, og bliv enige om, hvad I realistisk set kan nå.

Bring feriehyggen ind i hverdagen og undgå energivampyrerne

Fortvivl ikke, hvis du skal arbejde i vinterferien. Det er muligt at bringe feriehyggen ind i hverdagen. Snak om, hvordan I kan skabe nogle gode oaser i løbet af ugen, hvor det kun handler om at hygge sig i fred og ro.
Til sidst vil jeg nævne energivampyrerne. Det er de ting, der dræner jer for energi. Ferie handler mere om lyst end om pligter, så jeg vil anbefale, at I også tager en beslutning om, hvad I under ingen omstændigheder gider bruge tid på i vinterferien!

Rigtig god vinterferie til hele familien.

Mange hilsener, Trine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *