Jeg har lavet et samarbejde med Anne fra Ugeplan.dk om at skrive 12 artikler til hendes læsere igennem 2016. Som abonnent på mit nyhedsbrev får du automatisk et nyhedsbrev med artiklen. Du kan også læse dem ved at tilmelde dig Ugeplan.dks nyhedsbrev her.
Eller læse mere om Anne og hendes Ugeplaner he
Mit arbejde er typisk planlagt 6-12 måneder frem i tiden. Hvert år lover jeg mig selv, at næste december skal være en stille og rolig måned uden for mange opgaver og planer. Og hvert år bliver julemåneden langsomt men sikkert fyldt op af arbejdsopgaver og julearrangementer. Jo tidligere aftalerne kommer i kalenderen, jo mere overkommeligt føles det: ”Det er jo først om …”
To ting redder min familie og mig fra julestress
1. Kvoter
Heldigvis har vi en familieaftale om, at vi siger ja til max. to arrangementer pr. weekend. Vi ved fra tidligere år, at hvis vi overskrider den arrangementskvote, ender vi med trætte og udkørte børn (og voksne) og dermed minus på julestemningskontoen. Faktisk fungerer julemåneden bedst, hvis én af weekenddagene er uden planer for børnenes vedkommende. Så er der også tid og rum til, at de selv kan vælge til og fra i forhold til deres energiniveau.
2. Små ambitioner
Selv har jeg altid været kæmpe fan af julen. Jeg elsker gløgg og æbleskiver, duften af gran og stearin, at shoppe julegaver, pynte op, lave konfekt osv. Da jeg fik børn, havde jeg alskens planer for hyggelige juletraditioner, vi skulle starte. Dog har jeg måtte erkende, at voksne og børns ambitioner og forestillinger om hygge ikke altid matcher. I nyhedsbrevet ”Skulle vi ikke spørge børnene?” skrev jeg om en decemberdag, hvor vi havde lagt an til den store hygge med at bage brunkager. Desværre gad ungerne kun være med et kvarter, så var de klar til helt andre ting. Tilbage sad vi voksne med tre kilo brunkagedej. Sådan kunne jeg blive ved at diske op med eksempler på, at mine og børnenes forventninger og interesser er gået i hver sin retning.
Indrømmet, i starten blev jeg faktisk lidt skuffet og ærgerlig over, at det ikke blev den hyggestund, jeg havde planlagt. Som om man kan planlægge og strukturere sig til hygge! Med årene har jeg øvet mig i at give slip på nogle af mine juledrømme og i stedet fokusere på lidt, men godt-princippet. Frem for at lave dej til tre kilo brunkager, laver jeg nu en lille klump. I stedet for at sætte hele dagen af til at pynte op eller lave nyt julepynt, foreslår jeg, at vi gør det i små etaper. Har børnene så lyst til at være med flere gange, så er det bare en ekstra bonus.
Mens jeg sidder og skriver denne artikel, kommer sønnike og spørger, om vi skal lave ’verdens længste juleguirlande’. Mon ikke, jeg bare skal sætte pc’en til side og straks finde saks og lim frem?
Én ting har 11 år med børn lært mig: Jeg kan spare masser af tid ved at planlægge og sætte hverdagen i system. Men selve samværet og nærværet, det må jeg gribe, når muligheden er der!
Rigtig glædelig jul til jer alle sammen.
Mange hilsener, Trine