Tidsoptimister og tidspessimister

I min nye bog “Førstehjælp til travle medarbejdere” kan du læse mere om, hvilken tidstype du tilhører, og hvad det betyder for din tid og planlægning. Her følger et uddrag:

Tidsoptimister er i ordets forstand ret optimistiske, hvad angår tid og ressourcer, både på deres egne vegne og på andres. Var du en af dem, der altid skrev dansk stil natten før aflevering? Så tilhører du med stor sandsynlighed denne kategori. Alting tager kun et øjeblik eller fem minutter, og planlægning er ikke en disciplin, tidsoptimister ofrer lang tid på. Hvis de endelig planlægger, er planerne sjældent realistiske og har med garanti meget små margener. Der skal altså ikke mange uforudsete opgaver eller afbrydelser til, før planen falder sammen som et korthus. Og planer, der ikke holder, bekræfter blot tidsoptimisten i, at det er spild af tid at planlægge.
Tidsoptimisten er god til at være til stede i nuet og være optaget af den igangværende aktivitet. Denne evne er ham misundt af både tidsrealisterne og især tidspessimisterne, som rent mentalt er på vej videre til næste opgave, inden de er færdige med den første. Tidsoptimisten kan imidlertid blive så opslugt, at han glemmer tid og sted. Det er slet ikke usædvanligt at opleve tidsoptimister komme for sent til møder, fordi de lige var i gang med noget andet. Da de samtidig er spontane og arbejder lystbetonet, ser man ofte, at de hopper rundt mellem opgaverne, fordi de lige får en tanke, som leder videre til noget andet osv.

Tidspessimister har et yderst realistisk forhold til tid, faktisk er forholdet til tider noget anstrengt. Tidspessimisten er meget pligtopfyldende og overholder altid aftaler og deadlines. Det værste, man kan udsætte en tidspessimist for, er forsinkelser og mange ubekendte faktorer. Derfor vil arbejdsdagens stigende uforudsigelighed være kilde til irritation, fordi den vanskeliggør planlægningen. Rejser du med en tidspessimist, kan du godt indstille dig på at bruge mange timer i lufthavnen eller på banegården. Det er bedre at være i meget god tid end at risikere at komme for sent. At komme i sidste øjeblik eller – gud forbyde det – for sent vil være en stor stressfaktor både mentalt og fysisk.
Man finder tidspessimister i jobs, hvor struktur, overblik og overholdelse af deadlines er kernekompetencer. Tidspessimisten har en forkærlighed for skemaer og projektplaner, og værktøjer som MS Project eller Excel er blandt favoritterne.

Samarbejdet mellem de to tidstyper

Tidsoptimister og tidspessimister har særlig svært ved at arbejde sammen. Tidspessimisterne opfatter tidsoptimisterne som skødesløse, uansvarlige og ligeglade med andre menneskers tid. Tidsoptimisterne synes derimod, at tidspessimisterne skal slappe lidt af og holde op med at være sådan nogle tidsfascister. Også tidsrealisterne vil finde samarbejdet udfordrende. “Det er andres tidsoptimisme, der ødelægger min planlægning”, er et typisk udsagn fra en tidsrealist eller -pessimist…

Læs mere om tidstyperne og få masser af inspiration og værktøjer i den kommende bog “Førstehjælp til travle medarbejdere”, der udkommer på Gyldendals Forlag primo oktober 2008.

Rigtig god sommer!

Trine Kolding

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *