Afbrydelser, Einstein og tid til store tanker

I et tidligere nyhedsbrev til børnefamilier har jeg beskrevet, hvordan vores ene søn har en autismediagnose, Aspergers Syndrom, og hvordan denne kræver særlige foranstaltninger i hverdagen. Fx er struktur, forudsigelighed og rolige omgivelser et must for hans trivsel. Støj og mange mennesker er et helvede for ham, så han vil med garanti ikke trives i mange af de storrumskontorer, der efterhånden er en del af hverdagen i virksomheder og kommuner rundt omkring i landet.

Han er begavet med en høj intelligens og en hukommelse, der ville være en elefant værdig, og han kan hurtigt se mønstre og gennemskue komplekse opgaver. I Danmark findes en virksomhed, Specialisterne, der har specialiseret sig i at bruge de særlige kompetencer, som mennesker med en autismediagnose besidder. Specialisterne beskriver det selv således: ”Vi ser bagom diagnosen og fokuserer i stedet for på de særlige evner, der ofte går hånd i hånd med en sådan diagnose som f.eks. høj grad af sans for detaljer, stærk logisk og analytisk tankegang, omhyggelighed og 0-fejltolerance.”

Hjemme i vores familie elsker vi at høre om alle de gode historier. Ja, vi ligefrem dyrker dem, fordi det desværre er alt for nemt at få øje på alle ulemperne ved en diagnose. De bidrager imidlertid sjældent med særlig meget energi eller positive billeder af fremtiden. Et eksempel på en god historie er, at Specialisterne har etableret samarbejde med Nokia, Microsoft og Oracle. Og ifølge virksomhedens hjemmeside har ”senest it-koncernen SAP meddelt, at den vil oprette 650 arbejdspladser for autister med Asperger.”

Alle den slags eksempler minder både os og vores søn om, at han har nogle særlige evner og muligheder i kraft af den måde, hans hjerne fungerer. For nylig havde vi besøg af kommunens dygtige familievejleder, der snakkede med vores søn om, hvad det betyder, når ens hjerne hele tiden opfatter langt flere detaljer, end andre menneskers hjerner gør. Blandt andet bliver den nemt overstimuleret, og det gør det vanskeligt for ham at fokusere på det, han er i gang med. Derfor er det vigtigt at kunne skabe ro omkring sig og dermed også skabe mulighed for at kunne arbejde fokuseret og med én ting ad gangen. Og så var det, at hun kom med følgende guldkorn:

”Albert Einstein og Bill Gates havde aldrig opfundet henholdsvis relativitetsteorien og stiftet Microsoft, hvis ikke de havde været gode til at gøre én ting ad gangen. Hvis de ligesom mange af os havde været i gang med at tale i telefon, skrive mails, spise frokost etc. i en skønsom blanding, havde de med stor sandsynlighed aldrig fundet ro til at tænke store tanker.”

Tror du lige, det gav stor mening for ham? Det er ikke hans hjerne, der er noget galt med. Den har masser af kapacitet og muligheder – men de gode rammer skal være til stede.

afbrydelser-einstein-og-tid-til-store-tanker2Hjernen arbejder bedst med én ting ad gangen

Jeg vil bestemt ikke trække en autismediagnose ned over hovedet på en stor del af den danske arbejdsstyrke. Men jeg vil tillade mig at sætte et stort spørgsmålstegn ved nogle af de rammer, mange arbejder inden for i dag. Igen og igen har forskning vist, at den menneskelige hjerne arbejder bedst og mest koncentreret med én ting ad gangen. Når vi multitasker, reducerer vi samtidig vores effektivitet og overblik betragteligt. Bliver vi afbrudt med hyppige mellemrum, skal vi bruge tid på at komme tilbage til opgaven samtidig med, at vi hurtigere bliver trætte i hovedet og nemmere mister overblikket.

Ikke desto mindre er det, hvad vi forlanger af vores hjerner i dag: Vi skal være fleksible og forandringsparate, gode til at holde mange bolde i luften, evne at arbejde målrettet og fokuseret osv. Noget stemmer altså ikke!

Vi mangler tid og ro til at løse de koncentrationskrævende opgaver

Et af de hyppigst stillede spørgsmål, når jeg underviser rundt om i landet, er: ”Hvordan skal jeg få tid til at løse mine opgaver, når jeg hele tiden bliver afbrudt?” Ledere såvel som medarbejdere oplever en stigende frustration over ikke at kunne nå til at løse koncentrationskrævende opgaver i arbejdstiden. I stedet bliver mange af den type opgaver løst om aftenen eller i weekenderne på hjemmekontoret, hvor der er mulighed for at fordybe sig. Det samme gælder udvikling og strategi. Du kender det sikkert selv, de gode ideer kommer sjældent i en travl hverdag med masser af afbrydelser.

afbrydelser-einstein-og-tid-til-store-tanker3Det er vel ikke vejen frem – at skulle arbejde i fritiden for at kunne nå opgaverne? Og måske er det slet ikke tid, vi mangler, men nogle mere hensigtsmæssige rammer at udføre opgaverne inden for?

Hvorfor skal vores hjerner tilpasse os arbejdsformer, som ikke altid er fremmende for effektiviteten, og som mange dybest set ikke trives med? Misforstå mig ikke: Løsningen er næppe, at alle skal sidde på enmandskontorer med lukkede døre. Snarere tror jeg på at finde både og-løsninger. Jeg er ganske sikker på, at både produktivitet, arbejdsglæde og innovation vil stige markant mange steder, hvis man sørgede for at skabe rammer, hvor medarbejderne både kunne udveksle erfaringer og sparre med hinanden OG havde mulighed for at arbejde fokuseret og koncentreret uden hyppige afbrydelser.

Godt i gang med at skabe gode rammer for opgaveløsningen

Et godt sted at starte er at sætte fokus på, hvordan I bruger hinanden i afdelingen, teamet og det åbne kontormiljø (hvis I har et sådan):

  • Har I en såkaldt afbrydelsesrig kultur, hvor I hele tiden er i interaktion med hinanden og forventer svar på spørgsmål med det samme?
  • Kan I bruge hinanden på en mere hensigtsmæssig måde, hvor afbrydelserne er færre?
  • Hvornår har I brug for tid til fordybelse og koncentration? Er det i forbindelse med bestemte opgaver eller på særlige tidspunkter i løbet af dagen?
  • Kunne fokustid være en mulighed hos jer? Se nyhedsbrevet om fokustid her
  • Hvilke muligheder har I indretningsmæssigt for at styrke fokus og koncentration? Kan I fx dedikere et rum til at være ”stillerum”?
  • Andre ideer og muligheder?

I bund og grund handler det om at skabe de bedste betingelser for det fantastiske arbejdsredskab, vores hjerne nu en gang er. Så spørgsmålet er: Hvordan skaber vi det bedste resultat med de gode ressourcer, vi har til rådighed?

Mange hilsener, Trine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *