Altid Online – hvornår er du Offline?

Nyhedsbrev Juni 2004

Snart er sommeren over os
Nu nærmer den dejlige danske sommer sig, og på kontorerne landet over går lederes og medarbejderes tanker mod sydlige himmelstrøg og grill-aftener på terrassen. Inden vi alle kan ånde lettet op ved tanken om en tiltrængt sommerferie, er der dog en masse ting og sager, der skal ordnes og afsluttes. På mine kurser og workshops rundt omkring i danske virksomheder hører jeg ofte, at tiden op til ferie, kursus eller andre aktiviteter, hvor vi er væk fra arbejdspladsen, opleves som hektisk og sommetider stressende. For vi skal have afsluttet alle sager, rydde skrivebordet og lige nå det sidste.

Ryd skrivebordet inden ferien
Den bedste start på ferien er at kunne forlade kontoret med et tomt skrivebord og en tom indbakke. Hvad med at slå ikke-tilstede assistenten til og viderestil telefonen allerede dagen før, du går på ferie? Så kan du i fred og ro rydde op, arkivere og afslutte de sidste sager uden at blive afbrudt hele tiden.

Altid Online
Nåede du alligevel ikke det hele, så fortvivl ikke. Heldigvis har vi både e-mail og mobiltelefon! To uundværlige arbejdsredskaber, der giver de fleste af os mulighed for alligevel at tage os af presserende sager – selv når vi er på ferie. Vi kan være online døgnet rundt, hvis vi vil. Men hvordan påvirker det os, når vi mentalt er “på” det meste af tiden? Hvilke konsekvenser får det, hvis vi kun sjældent får koblet helt af – hvis vi ikke tillader os selv at være Offline ind i mellem?

Jeg er overbevist om, at Online-tilstanden er en af de afgørende årsager til den stigende udbredelse af stress. Og for at bekæmpe stress må vi hver især tage stilling til, hvor tilgængelige vi vil være.

Offline
Ifølge Instituttet for Fremtidsforskning vil vi inden for de næste 5-7 år se en modreaktion på Online-tilstanden. Vi vil efterspørge værktøjer, der “sætter os af, og vi vil have friheden til at vælge fra. Måske vil vi endda se et stigende ønske om faste rammer frem for mere fleksibilitet. Men hvorfor vente 5-7 år på, at Offline-tilstanden indfinder sig? Allerede nu bør vi forholde os til tiden, hvordan vi bruger den, og hvordan vi vil navigere igennem de mange muligheder og valg hver dag.

Tips til en Offline sommer
Det kræver ikke en revolution at være Offline, blot en række små justeringer, der skaffer dig uforstyrret tid til refleksion, til udvikling, til at nå de store opgaver, til at lade op – til at komme ud af centrifugen:

  • Sluk mobilen og luk ned for mailen, når du holder fri
  • Slå “pling”-lyden fra, så du ikke bliver forstyrret, hver     gang en ny mail lander i indbakken
  • Indfør e-mail-fri perioder i løbet af dagen – er det dig,     der styrer e-mailen, eller styrer den dig?
  • Viderestil telefonen, når du arbejder med store     opgaver, der kræver fuld koncentration
  • Afsæt faste blokke af uforstyrret tid i kalenderen
  • Sæt tid af til afslapning, oprydning, udvikling

Med ønsket om en dejlig sommer – afslappet og Offline

Trine Kolding

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *