Garanti for succes: Sådan når du dine mål!

Da gps-uret første gang viste 5 km, var følelsen nærmest euforisk. Jeg kan løbe igen!

Jeg har brugt sommeren på at komme i løbeform, og hører du til gruppen af mennesker, der jævnligt løber, lyder 5 km måske ikke af noget særligt. For mig er det imidlertid en kæmpe sejr, fordi jeg indtil for nylig (næsten) havde accepteret, at jeg aldrig kom til at løbe igen.

Egentlig har jeg aldrig været specielt begejstret for løb. Bare at løbe derudaf forekom mig lidt kedeligt. Sagen er bare, at løb er en fantastisk smart og fleksibel sportsgren, når man har børn og rejser en del. Du kan løbe når som helst og hvor som helst, og det kræver egentlig blot, at du snører skoene og … nå ja, så kommer ud af døren. For to år siden var jeg endelig kommet i så god form, at jeg rent faktisk nød mine løbeture. Desværre ville skæbnen, at jeg faldt under en løbetur og skadede begge mine knæ temmelig meget. Uheldet skete på en ferie i udlandet, og da det var lidt bøvlet med lægebesøg, fik jeg ikke skaden behandlet ordentligt men snuppede et par panodiler i stedet. Ved hjemkomsten viste det sig, at ledbåndene var revet delvist itu. De første måneder var enhver form for fysisk udfoldelse derfor udelukket. Og selv et halvt år efter dukkede smerterne stadig op med jævne mellemrum.

Klar igen med nye løbesko… og doggaranti-for-succes-saadan-naar-du-dine-maal2

Knap et år efter var jeg mere end klar til at komme i gang igen. Eftersom faldet skyldtes et snørebånd, der var gået op (husk altid at lave dobbeltknuder!), var der dårlig karma over de gamle løbesko, så jeg investerede i et par nye og sprintede igen af sted på stierne. 14 dage efter måtte jeg dog give op og havde efterfølgende en mindre krise over at være sportsinvalid, inden jeg var fyldt fyrre. Ja, ja, som du kan læse, har jeg sans for dramatik 🙂

Heldigvis fik jeg et kærligt og velplaceret lods bagi af en dygtig løbeekspert. Han spurgte mig direkte, om jeg var komplet vanvittig, da jeg fortalte, at jeg var startet op med tre ugentlige løbeture af en halv times varighed. Herefter stak han mig et træningsprogram “… for dig, som skal løbetræne for første gang eller vil i gang efter en længere pause, mens han garanterede, at jeg ville komme til at løbe igen, hvis blot jeg fulgte programmet. Download brochuren her

Jeg var både skeptisk og provokeret. Ifølge programmet skulle jeg nemlig starte med at løbe max. 10 minutter på de første løbeture, gerne med gå-pauser ind imellem, og jeg måtte max. øge med 2 minutters løb om ugen. På den måde ville jeg da aldrig komme til at løbe ordentligt igen, og hvor dårlig form troede han egentlig, jeg var i, tænkte jeg. Og lige hér stødte jeg på to af de hyppigste forhindringer for at indføre nye vaner og nå sine mål:

1)    Forventningen til min egen formåen var urealistisk: Jeg kunne se mig selv ved endemålet, men var urealistisk omkring min nuværende form. Når det gælder forventninger til sportslige præstationer, er jeg rent mentalt stadig max. 25 år gammel og i topform! Dåbsattesten og konditallet siger imidlertid noget andet. Kender du det?

2)    Jeg havde ikke gjort mig klart, hvad der reelt skulle til for at nå målet: Hvad var målet helt konkret? Hvor lang tid skulle jeg bruge på at nå det? Hvordan ville jeg helt præcist gøre det? Og ikke mindst – hvordan ville jeg holde fast i min nye løbevane?

Kort sagt: Jeg manglede at afstemme forventninger med mig selv og at lægge en overskuelig og realistisk plan!

Sådan kommer du i gang – og holder fast

Forventningsafstemningen klarede løbeeksperten for mig: Ja, jeg var ikke 25 længere, og ja, jeg skulle starte helt forfra med løbetræningen. Næste del var til dels også gjort for mig. Løbeprogrammet var udførligt med angivelse af, hvor mange gange jeg skulle træne, og hvor lang tid jeg måtte løbe hver gang. Jeg var topmotiveret. Nu manglede jeg blot at tage en beslutning om, at jeg virkelig ville følge programmet og at sætte tid af til træningen. Beslutningen er vigtig, for selv om du har masser af gode intentioner, er det desværre ikke nok. Du skal vide præcist, hvorfor den nye vane eller målet er vigtigt for dig: Motivationen bærer forandringen. Og du skal have en klar plan og sætte tid af til at føre den ud i livet.

Motionseksperten Chris MacDonald fortalte under et foredrag, at han ofte bliver spurgt, hvordan man alligevel kommer ud at løbe, når regnen siler ned og motivationen mangler. “Du skal bare tage skoene på. Resten kommer af sig selv”, var svaret. Jeg tror stadig på, at nye vaner og mål også kræver:

  • Motivation
  • Forventningsafstemning
  • Beslutning
  • En klar plangaranti-for-succes-saadan-naar-du-dine-maal3

Men selv når alle disse er på plads, kan det jo knibe med lysten og energien ind i mellem. Og her er “Start med at tage løbeskoene på”-rådet effektivt. Når intet andet virker, hiver jeg løbeprogrammet frem og tæller, hvor mange gange jeg i alt har løbet. Jeg kan stadig blive barnligt begejstret over, at jeg er kommet ud af døren 28 gange og nu er i stand til at løbe 5 km tre gange om ugen. Og dette fif er stensikkert hver gang: Jeg får lyst til at løbe en tur mere, så jeg kan sætte endnu et hak!

Hvad har jeg så lært af min løbehistorie?

Uanset om det gælder løbetræning, holde orden på kontoret, blive bedre til at prioritere og planlægge, så tager nye vaner tid og kræver en indsats. I kursusverdenen er det en klassiker, at mange kursister (mig selv inklusive) går fra kurset med tårnhøje forventninger og masser af gode intentioner om alle de ting, de skal hjem og lave om. De færreste når i mål, når de lægger for hårdt ud og taber pusten undervejs.

Det er godt at have ambitioner – det er endnu bedre at have realistiske ambitioner. Du kommer som regel længere med små, realistiske skridt.

I forhold til nye vaner har løbehistorien mindet om følgende:

  • At afstemme forventninger med dig selv og være realistisk omkring nye vaner og mål
  • At det kræver forberedelse at nå målet
  • garanti-for-succes-saadan-naar-du-dine-maal4At det motiverer at have en plan, så du ved, hvordan og hvornår du kommer i mål
  • At det ikke er nok at have en plan oppe i hovedet
  • Planen skal være konkret og visuel, så du hele tiden kan se og måle dine fremskridt
  • At det hjælper at sætte tid af til at nå dit mål – fx booke tid i kalenderen til løbetræning
  • Brug succeserne undervejs aktivt – lav delmål og beløn dig selv, hver gang du når dem
  • At det kan være ekstra motiverende at have noget lækkert udstyr (her tænker jeg naturligvis på løbetøj og -sko. Arbejdsmæssigt kunne det være diverse hjælpemidler, indretning af kontoret mm.)
  • Sæt nye og motiverende mål: Hvad er næste milepæl?
  • Og at små skridt ALTID er bedre end ingen skridt!

Der er ganske enkelt størst sandsynlighed for succes med små, realistiske og veldefinerede skridt.
God fornøjelse med de nye vaner.

Mange hilsener, Trine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *