Trænger dine værdier til et serviceeftersyn?

Nyhedsbrev December 2006

Justering af dagligdagens rutiner
Den personlige effektivitet kan øges ved at kigge dine vaner og arbejdsrutiner grundigt efter i sømmene. Måske kunne du allerede nu reducere antallet af afbrydelser ved at ændre måden, du strukturerer din arbejdsdag på, planlægge uforstyrret tid, tænke forebyggende eller ved at finde ud af, om alle afbrydelserne reelt er nødvendige. Men det største skridt på vej mod større effektivitet og arbejdsglæde handler om dit personlige fundament – nemlig en afklaring af værdier.

Værdiafklaring
Forskellen på justering af dagligdagens rutiner og værdiafklaringen er, at sidstnævnte er mere vedvarende og bæredygtig. Når vi har et præcist billede af vores værdier og dermed en klar følelse af, hvad der er allervigtigst for os, er det langt nemmere for os at handle derefter. Der vil stadig være store mængder af opgaver og afbrydelser, vi skal tage stilling til. Men valgene træffes hurtigere og lettere. Mennesker, der prioriterer i overensstemmelse med deres værdier, oplever større balance og tilfredshed i hverdagen og mindre stress.

Størstedelen af de mennesker, jeg møder, der bevidst efterlever deres værdier, gør det som reaktion på en større begivenhed i deres liv. Skilsmisse, dødsfald, sygdom eller i den mere positive boldgade – ægteskab, at blive forældre etc. Alt sammen store oplevelser, der påvirker os og sætter gang i en række refleksioner om, hvordan vi lever vores liv.

Serviceeftersyn på en ganske almindelig onsdag
I november måned havde jeg selv en lignende oplevelse. Det var en ganske almindelig onsdag på vej hjem i bil fra et kursus i Jylland. Mit hoved var fyldt med oplevelser fra dagen og tanker om de opgaver, jeg skulle i gang med næste dag. Da jeg tænder for vinduesviskerne, kører en parkeringsbøde frem og tilbage over ruden. ØV, tænker jeg og standser et øjeblik i nødsporet for at fjerne den. Jeg har lige sat mig ind i bilen igen, da der lyder et ordentligt brag. Sekundet efter er der glasskår overalt, og døren i førersiden er flået af. Mens jeg sidder der helt stille, oplever jeg, hvordan det er, når tiden står stille. Bilerne glider forbi i slowmotion, og jeg ser lastbilen, der havde påkørt mig, standse længere fremme. Mirakuløst sker der intet med mig. Men lige i dét øjeblik ved jeg præcist, hvad der er det allervigtigste. Sjovt nok var det ikke at nå til bunds i bunkerne eller besvare endnu flere mails. Vores sande værdier handler som regel om nogle helt andre ting. Men hvor gode er vi til at efterleve dem i dagligdagen?

Den onsdag eftermiddag var i den grad et serviceeftersyn af mine værdier. Uvelkomment i den form det kom i. Men velkomment fordi vi ofte lader os suge ind i den travle hverdag og lader os styre af de mange opgaver og aftaler.

Mit spørgsmål til dig er derfor: I stedet for at leve i reaktion på de ting, der sker i dit liv, hvordan ville det så være selv at tage aktion? Hvad vil det betyde, hvis du aktivt vælger at give dine værdier et serviceeftersyn og handle derefter?

Kig dine værdier efter i sømmene
Så hvis du står og mangler en idé til nytårsfortsættet for 2007, var nedenstående måske værd at overveje:

Status

  • Hvad har været vigtigt for dig indtil nu?
  • Hvilke værdier har du levet efter?

Fremtiden

  • Hvordan ser din top 3 liste over værdier ud?
  • Hvad er vigtigt for dig at bruge din tid på?
  • Hvem vil du gerne bruge tid sammen med?

Handling

  • Ét skridt du kunne tage allerede nu på vej mod en hverdag i overensstemmelse med dine værdier?

Med ønsket om en glædelig, afslappet jul og et værdibåret nytår.

Trine Kolding, Tid & Tanke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *